Psihologija

Mijakaraizam – ideologija oportunističke ženske svesti

Smatram za važno reći još na početku da nije reč o muškom, šovinističkom pogledu. Rame uz rame je, pre nešto više od godinu dana, čitavu priču razvilo dvoje dobrih prijatelja; sijamskih blizanaca iz nekog prethodnog života koji i posle ponovnog rođenja, ako takvo postoji zaista, imaju onu neobičnu konekciju.

Jedno od njih je (pazite sad!) žensko, zbog čega će, ili bi makar trebalo, ova priča i biti izolovana od osude da je ispisana jezikom neke povređene sujete ili, još gore, bilo kakvim oblikom ženomrstva.

Stoga, Jole, hvala ti!

Priča nema nikakve osuđivačke niti bilo kakve omalovažavačke pobude, možda čak baš i napotiv. Zovimo to samo posmatranjem i opisivanjem. Strogo naučnim. Sasvim objektivnim.

Koncept je nastao spontao i slučajno. Veruje se da je tako nekako nastao i sam život i s vremenom se uopšte nije pokazao toliko lošim. Onda je, u nekom neočekivanom momentu, u čašu našeg slatkog čaja upala prva muva. Neverovatno ali, bila je onakva kakvu smo nekako i očekivali. A potom smo se osvrnuli i videli nov primer. I još jedan. I pronašli još jedan. Imali smo jedan čitav roj. I to je onda postalo to; imali smo je!

Ona je lovac. Ako pomislite da je ikada bila lovina – nije, bila je klopka. Ona je opojnog mirisa i boje mesožderke, milozvučna poput sirene oštrih grebenskih dna i dobronamerna poput Adamove Eva. Robusne je građe ispod finog eksterijera. Ona je predator. Laka je devojka ili žena. Ne onako kako vam možda pada na pamet. Ona drži do savremene zamisli idealnog i ekvilibrira oko iste u odmerenim amplitudama koliko i kako god može. A može. Ona je druželjubiva, vidno komunikativna i otvorena. Rado je viđen i tražen gost, drag poznanik i još draži prijatelj. Draga je, u svakom smislu. Ona će sedeti pored tebe, spuštajući ka tebi lagano svoje rame preko kojeg će te gledati i osmehivati se naivno. Ona se daje naizgled brzo, potpuno i bez razmišljanja, iako je pažljivo planirala svaku etapu, detalj i mogući ishodni izlaz iz situacije u kojoj se nalazi jer ona mora izvući sve svoje zamisli. Par je krupnijih koraka ispred prosečnog razmišljanja prosečne devojke ili žene. Ne upisuje fakultet da bi se istakla trudom i kasnije tražila posao, ona se obrazuje i obrazujući se skreće pažnju na sebe da bi posao dobila. Ona se ne zapošljava da bi se istakla trudom i kasnije tražila unapređenje, ona radi i energično skreće pažnju na sebe da bi unapređenje dobila. I dobija ga. Veštih je prstiju, brzog, spretnog jezika i agilnog tela. Obiluje mnoštvom eksplicitnih atributa. Da među prvima u nizu nisu inteligencija, dobropotkovana pamet i često i zavidno obrazovanje, društvo bi je nazivalo drugim imenom. Ali šah – mat! Školovana se pijanica u kafani zove boemom, svako drugi pijanim đubretom, zar ne? Dobar je govornik, sugestivan sagovornik, ubedljiv debater i uglavnom obligatni pobednik. I kada mislite da je izgubila i beži u agoniji srama, ona odlazi sasvim mirno, ponosna, sa nagradom za koju niste ni slutili.

Ona nije jedna osoba. Ona je čitava ideologija, program inkorporiran u kodeks uma koji se pokreće sa prvom samosvešću o sebi; ženi kao oružju za borbu i uspešno osvajanje viših nivoa socijalne organizacije života, ženi kao statusom vrednog posedovanja pa i ženi kao platežnim sredstvom. Nikada nije bila, nije i niti će ikada biti isprazna osoba. Rađa se i gradi kao ličnost velikih kapaciteta, svesna moći da ih do kraja može ispuniti, kontrolisati i izdržati. Gladna je novog, većeg, boljeg i višeg dobra, bilo (a najčešće) materijalnog, statusno-klasnog, nisko-strasnog ili uticajnog resursa.

Nazvali smo je Mijakaraizam, od italijanskog „mia cara“ ili „moja draga“, u prevodu. Jer ona je, takva kakva je, već sama po sebi moja draga, tvoja draga, svačija draga. I zaista jeste.

Mijakaraizam (ili „fenomen moje drage“) predstavlja žensku ideologiju i sekundarno sociološko posmatranje rezultirano brojnim i svakodnevnim sagledavanjima fenomena socijalnih interakcija pripadnica Mijakaraizma i socijalno utemeljenih osoba, zasnovanim na čvrstim, samopouzdanim, slobodoumnim shvatanjima i jasno definisanim ciljevima, lakomoralnim načelima i kontraverznim principima transformacije imaginacijom zamišljenog u realno i materijalno i statusno vrednovano.

Shodno tome, Mijakaraistkinja je obrazovana, veoma uspešna mlada, lepa i zgodna devojka ili žena. Napredni je karijerista u povoju, dobro proračunati oportunista i u skladu sa svojim intelektualnim i profesionalnim dostignućima cenjeni član ljudske zajednice. Nikada ne traži svetlo jeftine popularnosti; njeni su ciljevi važne pozicioniranosti koje su na visokoj ceni a koje može obavljati obzirom na svoju stručnost. U centru je složene konektivne mreže ljudstva kojom dominiraju dobrostojeći, prevashodno moćni i uticajni, mahom stariji muškarci. Oslobođenja je straha od rizika jer uvek ima sigurnost ili bezbedan put da do nje vrlo brzo dođe. Deluje intenzivno i energično, scenaristički, brzo se i zabeleženo probijajući do vrha. Čovek je od plana, akcije i dela, hrabar inicijator i ostvareni zavodnik. Nepokolebljivih je stavova, čvrstih i stabilnih ideja i istih takvih realizacionih mehanizama i potpuno rasterećena stega i kočnica socijalno nametnutih moralno-etičkih granica i društveno-prihvatljivih oruđa i načina. Za nju postoji jedino cilj. Kao i u ratu, dozvoljena su i opravdana sva sredstva. Od svih, ona bira i uspešno koristi samo i jedino sebe. I uspeva u tome.

Mijakaraistkinja.

Poznajete li neku?

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.