Psihologija

 Kako je biti žena u 2020. godini?

marina.djarmati.ka@gmail.com'
  • June 30, 2020
  • 4 min read
  • 30 Views
 Kako je biti žena u 2020. godini?

2020. godina zauvijek će nam ostati u sjećanju. Dogodilo se toliko toga – od političkih, ekonomskih, socijalnih i ekoloških previranja do najznačajnijeg događaja – pandemije uzrokovane izbijanjem virusa COVID-19. U svijetu ne postoji nijedna osoba koja zbog virusa nije bila pogođena, a mnogi se još uvijek bore s njime.

Neke od najtežih stvari koje i dalje većinom vrijede su samoizolacija, socijalna distanca i sve ostale epidemiološke mjere s kojima se većina nas nikada u životu nije susrela. Kupnja namirnica i drugih potrepština značila je satima stajati u redovima. Rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju ruku postale su bitne stvari na našim popisima za kupovinu, a ipak ih je bilo teško nabaviti. Dječje pelene, mliječne formule, maramice, toaletni papir i menstrualni higijenski proizvodi nestajali su s polica i to sigurno nije olakšavalo situaciju. Svaka je osoba imala svoje uspone i padove, ali razgovarat ćemo o tome kako su se ovom novom i nepredvidivom načinu života prilagodile (i još uvijek se prilagođavaju) žene.

Prvi i najveći izazov bilo je stvaranje potpuno funkcionalnog kućnog ureda. To je vjerojatno bilo najteže onim ženama koje imaju partnere i djecu. Pronaći ravnotežu između radnih poziva, kuhanja, crtanih filmova, online škole, rublja i borbe protiv dosade bila je istinska borba. Istovremeno smo se trebale pobrinuti da se svi osjećaju sigurno i da budu svjesni krize u vanjskom svijetu, ali i ne zastrašivati one najmlađe. U svemu tome često nismo imali vremena za sebe, što je ponekad rezultiralo tjeskobom, strahom, pa čak depresijom.

No, nije sve tako crno. Ova godina definitivno će biti godina koju ćemo pamtiti i po nekoliko dobrih stvari. Kućna izolacija s obitelji (ili u samoći) dala nam je i neke lijepe darove. Svijet se doista može ujediniti za veće dobro; za praćenje i pobjeđivanje pandemije. Učili smo od drugih i na njihovim greškama te smo se pobrinuli da činimo najbolje za naše zajednice. Svi smo bili ranjivi, a to je pokazalo da smo svi isti; da smo ljudi. Vidjeli smo i kako su liječnici, medicinske sestre i volonteri važni za naše zdravlje i sigurnost i kako ih trebamo još više poštivati! 

Dok smo bili u izolaciji, dobili smo priliku da još bolje upoznamo svoje obitelji, djecu, partnere i cimere. Imali smo vremena da upoznamo i razumijemo sve skrivene osobine, strahove i snove naših najdražih za koje obično nemamo dovoljno vremena. Isto vrijedi i za one s djecom – bilo je dovoljno vremena da ih promatramo, igramo se s njima i stvorimo uspomene koje će ovu situaciju učiniti malo manje traumatičnom i malo zabavnijom. Ovo je bilo savršeno vrijeme da usvojimo kućnog ljubimca, obnovimo ili temeljito očistimo svoj životni prostor, pa čak i da se vratimo zaboravljenim hobijima. Knjige, slagalice, društvene igre, serije i filmovi konačno su se našli na našem rasporedu i radi toga smo se dobro osjećali.

Najbolje za žene je bilo to što smo imale vrijeme da istražujemo sebe i posvetimo se svojim tijelima. Odabrati dijetu i pridržavati se, početi režim vježbanja, pratiti menstrualni ciklus i učiti o njemu bilo je lako s toliko slobodnog vremena. Neke žene su čak odlučile istražiti najbolje rješenje za višekratnu upotrebu – menstrualne čašice. Ljeto je stiglo, pa će plaže, bazeni i jezera uskoro postati naša odredišta. Kampiranje, vožnja biciklom i plivanje su zabavni, a doživljaj je još bolji kad ne morate brinuti o menstruaciji! Jednom kada vam menstrualne čašice [button link=”https://www.intimina.com/” size=”medium” text_color=”#FFFFFF” color=”#ec9bca”]INTIMINA[/button] postanu saveznice, moći ćete uživati ​​u dugo očekivanom životu na otvorenom.

Podeli ovaj tekst:
marina.djarmati.ka@gmail.com'
About Author

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.