Psihologija Srbija

Kako da ne izgubite sebe u sledećoj vezi

Ja sam jedna od onih koja ma koliko da ima organizovan život, uspešnu karijeru, divan krug prijatelja potpuno pobrka lončiće kada se pojavi muškarac u mom životu. Na površini, bila sam nezavisna žena, jaka, moćna i puna energije i jakih stavova. Kada su u pitanju veze, gubila bihi sebe i svoju moć u njima, Malo po malo jednostavno postaje prioritet, i to uglavnom jer ja od tog odnosa to napravim, i samim tim svaki nesrporazum i poteškoća koji nam se ispreče na putu postaju ogrmoni i utoliko me dodatno poljuljavaju i čupaju iz temelja.

To me je dovelo do toga da zazirem od sledeće veze. Posle svake mi je trebalo puno da ponovo nadjem sebe. Ali s druge strane dubinsko jedinstvo koje ljubavno partnerstvo može da donese je toliko prelepo da čini da zaista želim da nadjem način da ostvarim ravnotežu u svojim odnosima.

Ovo pišem kao podsetnik i vodjstvo za sebe, a možda bude od koristi  i vama.

Ono što je bila moja prva odluka jeste da napravim malu pauzu od veza i da posvetim to vreme tome da postanem srećnija i jača dok sam singl.

Ostvariti jak temelj dok nismo u vezi

Gubimo sebe u odnosima jer se ne osećamo vrednima ljubavi i nače granice su slabe.

Kako da malo više zavolimo sebe? Ovo je ogroman, kompleksan i celoživotan proces, ali svaki mali uspeh će doneti veliku promenu u kvalitetu naših odnosa.

Možemo da započnemo dan sa pitanjem : Šta mi je poterbno danas? Kako danas sebi mogu da pružim malo više ljubavi. Oslušnite odgovore i uradite ono što čujete da vam treba

Odnosite se prema sebi sa puno samilosti i ljubavi. Pričajte sa sobom kao sa najmilijim prijateljem. Poštujte svoje potrebe i osećanja. Budite ljubazni prema sebi. Prestanite da se osudjujete. Postavite zdrave granice kako biste zaštitili svoje vreme i svoju energiju. Postanite sami sebi najveća podrška. Slušajte svoju intuiciju

Promenite prioritete –na prvom mestu vi, a posle sve drugo. Zvuči sebično znam, i naučeni smo da to nije ok. Ali meni na pamet uvek padaju na pamet uputstva iza aviona – Majka prvo stavlja masku sebi, a tek onda deci. Nema zdravih i srećnih odnosa sa drugima, ako naše osnovne potrebe nisu ispunjene.

Održavati sopstvena prijateljstva

Ja lično mnogo lako dolazim u situaciju gde me veza ponese, zaboravim na ceo svet. Zapravo mislim da sam na neki način koristila veze kao priliku za učauravanje i život u zaštitnom balonu koji mi je donekle davao priliku da ignorišem realnosti. Kao deo toga počela bih da zapuštam svoje prijateljske odnose. Sada svesno pravim napor da ovu grešku ne ponavljam. Koliko god mogu održavam tempo druženja koji smo imali i pre.

Imati sopstveni život

To što smo u vezi ne znači da treba da se odreknemo stvari koje volimo da radimo – iako sam ja uvek u velikom iskušenju.  Sada pravim vreme za stvari koje volim da radim. Znam da mi ove aktivnosti daju bolju perspektivu i objektivniji pristup vezi čineći je samim tim zdravijom i uspešnijom. Dobro je da u raspored dodamo i vreme koje ćemo provesti odvojeno. Da negujemo svoju spiritualnu praksu. Da se držimo svoje fitness rutine. DA slikamo, vajamo, izlazimo, klizamo,.. šta god nas čini srećnima

Imati jasne granice

Budite potpuno jasni po pitanju toga koji su vaši deal-breakeri u odnosima i držite se toga kada ih uočite. Jer, ne, on se neće promeniti i ne, to što vas voli ne znači da bi to trebalo da se desi. Znam da zvuči malo grubo i potpuno neromatično, ali ta isuvše romantična vizija partnerskih odnosa je upravo ono što je mene dovelo do toga da ovo pišem, a vas da to čitate. Tako da hajde da pokušamo nešto novo.

Srećno!

 

 

 

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.