Društvo Psihologija

Kada je dobro krenuti na psihoterapiju

redakcija@nesto.com'
  • March 4, 2023
  • 4 min read
  • 108 Views
Kada je dobro krenuti na psihoterapiju

U današnjem svetu, gde je život brz i stresan, suočavanje sa emocionalnim izazovima postaje sve teže i komplikovanije. Na mnoge stvari koje se događaju ne možemo da utičemo, ali one umeju itekako da se odraze na naše mentalno i fizičko zdravlje pa samim tim i na kvalitet života. Ono što možemo jeste da tragamo za načinom na koji ćemo se mi prilagoditi  novonastalim okolnostima i na taj način preuzeti odgovornost za svoje izbore i celokupan život. Iako možemo imati snažnu podršku u porodici i prijateljima, ponekad nam je potrebna dodatna pomoć. Upravo zato postoji psihoterapija – terapijski tretman koji nam pomaže da se suočimo sa mentalnim izazovima i razvijemo i unapredimo svoje emocionalne kompetencije. Ali kada je pravo vreme da posetimo psihoterapeuta?

Kada nas životni izazovi ometaju u svakodnevnom funkcionisanju

Najbolje vreme za početak psihoterapije je kada osećate da su vaši emocionalni izazovi počeli da utiču na vaš svakodnevni život. Uzrok problema može biti najrazličitiji a česte posledice ispoljavaju se u vidu anksioznosti, depresije, problema sa spavanjem, narušenih odnosa sa drugim ljudima iz okruženja, niskog samopouzdanja i samopoštovanja ili bilo kojeg drugog problema koji utiče na vaše raspoloženje, ponašanje i kvalitet života. 

Kada osetimo da ne možemo sami

Prirodno je da kada imamo neki problem prvo pokušamo da ga rešimo sami ili uz podršku bliskih ljudi iz okruženja. Ipak zbog specifičnosti problema ili izostanka podrške u okruženju to nije uvek moguće.

Ukoliko primećujete da vam je sve teže da se nosite sa tim izazovima i da vaši pokušaji rešavanja problema ne daju željene rezultate, tada bi trebalo da se obratite psihoterapeutu. Važno je napomenuti da nema određenog vremenskog okvira u kojem bi trebalo da potražite pomoć. Svako vreme kada osetite da nešto nije u redu, ili kada ste suočeni sa nekim izazovom koji ne možete da prevaziđete sami, predstavlja pravo vreme da potražite pomoć.

Koja je dobit od psihoterapije?

Pomoć da sa različitih perspektiva sagledate svoje probleme i kapacitete pružiće vam psihoterapeut, Novi Sad je grad gde možete odabrati da li želite da zakažete konsultaciju u državnoj ustanovi ili u nekom od brojnih privatnih savetovališta i centara.

Psihoterapeut je obučen da vam pomognu da razumete svoje misli i osećanja, da vas nauči veštinama za rešavanje problema i da vam pruži podršku tokom procesa promene.  Takođe, psihoterapija se često koristi i kao preventivna mera. Na primer, ako ste prošli kroz teško razdoblje u životu, možda bi bilo korisno da potražite pomoć psihoterapeuta kako biste se pripremili za buduće izazove. Kada se odlučite za psihoterapiju, važno je da pronađete terapeuta sa kojim se osećate ugodno i da prilagodite tretman vašim specifičnim potrebama. Terapija obično uključuje jednom nedeljno seansu koja traje od 50 do 60 minuta. Međutim, dužina celokupnog procesa zavisiće od vaših specifičnih potreba i ciljeva.

Važno je zapamtiti da traženje pomoći od psihoterapeuta nije znak slabosti, već znak hrabrosti i odgovornosti prema sebi i drugima. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje, a briga o njemu trebalo bi biti na vrhu prioriteta. Kroz psihoterapijske seanse, pojedinci mogu dobiti uvid u svoje misli i osećanja, naučiti veštine rešavanja problema i dobiti podršku tokom procesa promene. Nikada nije prerano ili prekasno da se potraži pomoć, jer jedan idealni trenutak ne postoji. To često jeste životno važna odluka, predstavlja prvi korak ka promeni i nekada se ispostavi kao najbolja stvar koju možemo da uradimo za sebe.

Podeli ovaj tekst:
redakcija@nesto.com'
About Author

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

1 Comment

  • […] psihoterapeut bi trebalo da nastoji da se kontinuirano usavršava i obrazuje. Psihoterapija je polje koje se stalno menja, a novi pristupi i tehnike se kontinuirano razvijaju. Stoga, važno […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.