Psihologija

Filozofija značajno poboljšava intelektualnu sposobnost dece

Nova istraživanja sprovedena na pedagoško-obrazovnom polju, u Velikoj Britaniji, su pokazala da se među mnoštvom obrazovno-vaspitnih metoda, koje se primenjuju radi poboljšanja opšteg školskog učinka kod učenika, jedna metoda posebno ističe – podučavanje učenika filozofijom! Konačan ishod je pokazao da filozofija značajno poboljšava intelektualnu sposobnost dece.

Kako prenosi portal Big Think, istraživanje koje je objavljeno prošle godine pokazalo je da je grupa dece, uzrasta od 9 do 10 godina – koja je jednu godinu pohađala filozofske kurseve – pokazala znatan napredak u školskim rezultatima, za razliku od vršnjaka u kontrolnoj grupi (koji nisu pohađali nastavu filozofije), koji su pružili lošije rezlutate. U istraživanje je bilo uključeno preko 3000 dece iz 48 osnovnih škola širom Engleske.

„Deca koja su pohađala filozofske kurseve unapredila su svoje matematičke i čitalačke sposobnosti…“, navodi se u izveštaju.

Glavni cilj kurseva je bio da se poboljša samopouzdanje učenika, posebno kada je reč o postavljanju pitanja i konstruisanju argumenata. Ali, pored toga, nema sumnje da su stečene i dodatne akademske sposobnosti.

Učenici su unapredili svoje sposobnosti na tim filozofskim časovima prosto razgovarajući o pojmovima kao što su: znanje, istina, pravda, poštenje itd.

Još jedan veliki eksperiment iz 2004. je pokazao ogroman uticaj koji je učenje filozofije izvršilo na saznajne sposobnosti učenika. Tada je testirano 200 učenika i uočen je značajan napredak sposobnosti čitanja i kritičkog razmišljanja.

Sokrat bi se svakako složio – učenje filozofije kod dece školskog uzrasta pomaže razvitku njihovih intelektualnih i akademskih sposobnosti i značajno ih priprema za život odraslih.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.