Psihologija Srbija

Da li ste nekada bili tužni nakon seksa?

Ako jeste i ne možete sebi da objasnite zašto je to tako, evo odgovora…

Verovali ili ne, nije retka pojava da se  nakon seksa, čak iako je bila fantastična „akcija“, osećamo tužno.

Postoji stručno ime za ovo stanje: post-koitalna tuga (PCT). To je snažan osećaj tuge, anksioznosti ili velike neprijatnosti odmah nakon seksa, a može da traje i do dva sata nakon odnosa.

Slika: Guliver/Getty images/Thinkstock
Slika: Guliver/Getty images/Thinkstock

Zašto se to događa?

Ključni okidač je hormon prolaktin. Žene imaju ovaj hormon koji proizvodi mleko, ali i muškarci ga imaju takođe. Ljudsko telo ispušta ovaj hormon nakon orgazma kako bi „stabilizovao“ količinu dopamina, hormona koji je odgovoran za seksualno zadovoljstvo.

Kada dođe do greške u količini prolaktina koji „nadvlada“ dopamin, dolazi do tužnih osećaja, stida i sveopšte neprijatnosti nakon seksa.

Koji bi još mogao biti razlog da se neko oseti tužno nakon seksualnog odnosa?

Naučni kažu i zbog toga što tokom seksa dopamin „juri“ kroz naše telo i mi se osećamo divno, ali kada njegovo dejstvo prođe, realnost može da „udari“, naročito ukoliko nismo zadovoljni emotivnim odnosom sa osobom sa kojom smo imali seks.

Takođe, postoje slučajevi da pojedine osobe nakon seksa imaju snažan osećaj straha ili nervoze zbog čega žele da budu same i da se emotivno (ili i fizički) udalje od osobe sa kojom su iamle odnos.

Još jedan od razloga zbog kojih se možete osećati loše nakon seksa, je ako ste u prošlosti iskusili neku vrstu seksualnog zlostavljanja ili neprijatnosti koja vam se, svesno ili nesvesno, urezala u pamćenje i sada vam proizvodi osećaj anksioznosti i stida nakon seksualnog čina.

Ako je to slučaj, onda bi najbolje bilo da potražite stručnu pomoć, jer niko ne treba da se oseća loše nakon nečega što bi trebalo svima da prija.

Izvor: mondo.rs

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.