Psihologija

Manipulacijom gena moći ćemo da povećavamo našu inteligenciju?! Dobra stvar ili ne?

Po prvi put u istoriji nauke, naučnici sa londonskog univerziteta (Imperial College London) otkrili su u ljudskom mozgu grupe gena, za koje smatraju da aktivno utiču na naše kognitivne sposobnosti, između ostalog i na: memoriju, pažnju, rasuđivanje, kao i na brzinu obrade informacija.

Istraživači koji su otkrili ove gene (nazvane M1 i M3) kažu da su oni verovatno pod kontrolom glavnih prekidača koji regulišu funkcionisanje čitave mreže gena. Ono što je zanimljivo je da, ukoliko je ova hipoteza tačna i ukoliko možemo da pronađemo te glavne “prekidače”, možemo očekivati da ćemo moći da manipulišemo našom inteligencijom i tako poboljšamo naše kognitivne sposobnosti.

Neurolog Majkl Džonson kaže da je ovo tek početak, prvi korak koji su načinili na tom putu istraživanja našeg mozga, gena i inteligencije. “Ovo istraživanje osvetljava neke gene koji su značajni za ljudsku inteligenciju, kao i način na koji su oni u međusobnoj vezi.”

“Svojstvo kao što je inteligencija je određeno velikom grupom gena koji rade zajedno – kao fudbalski tim koji je sastavljen od igrača na različitim pozicijama…” – kaže Džonson. Kompjuterskom analizom su indentifikovani geni u ljudskom mozgu koji rade zajedno i tako utiču na naše kognitivne sposobnosti i donošenje odluka. Čitavo istraživanje i dobijeni rezultati upućuju na mogućnost manipulisanja ovih gena u cilju modifikovanja inteligencije. Ali trenutno je to samo teorijska mogućnost.

Kada bi se zaista to i ostvarilo, kada bismo bili u mogućnosti da menjamo našu inteligenciju i tako postajemo pametniji, to bi otvorilo i neka etička pitanja. Recimo, ko bi mogao da modifikuje inteligenciju sebi? Samo oni koji mogu to i novčano da priušte? Da li bi neko zloupotrebio tu mogućnost, gledajući samo lični interes koji može po druge biti i štetan? Ako počnemo sa izmenom inteligencije, na čemu ćemo se zaustaviti?

Na kraju krajeva, ovo je jedna vrlo zanimljiva tema, koju nam je podarila nauka. Napredak nauke je neizbežan i neophodan u jednom smislu, ali je isto tako nužno i zapitati se o (moralnim) granicama naučnog istraživanja, kao i o posledicama tih istraživanja. Šta nam donose, a šta nam uzimaju?

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.