Psihologija

Četiri strategije za bolje učenje

Kako prenosi portal Science Alert, ovo su četiri strategije koje će vam poboljšati vašu sposobnost pamćenja.

U većini zemalja obrazovni sistem je takav da je više akcenat stavljen na pamćenje („bubanje“) raznih informacija (datuma, imena, činjenica…), nego na akt samog učenja, tj. na „metakognitivni“ aspekt učenja.

Kako kaže Annie Murphy Paul, autorka koja se bavi procesom učenja, jedan od razloga zašto, recimo, studentima loše idu studije je taj što studenti imaju dosta rupa u znanju kada je reč o tome kako funkcioniše učenje, i koje su to „kognitivne strategije“ koje omogućavaju ljudima da bolje uče.

Ove četiri strategije mogu da vam pomognu u procesu učenja i pamćenja.

Naterajte sebe da se setite

Efektivno učenje jeste teško. Parafrazirajući autore knjige „Make It Stick: The Science of Successful Learning“ Henry Roediger-a (Henri Roediger) i Mark McDaniel-a (Mark MekDenijel) „Kada učenje ide teško, onda je to najbolje učenje.“ Kako biste bili još bolji u učenju naterajte sebe da se prisetite neke činjenice, koju ste pre nekoliko minuta, sati ili dana pročitali i pokušali da upamtite.

Ne nasedajte na lakoću

Kada čitate nešto i to vam se čini lakim doživljavate ono što se zove lakoća (kao po loju, po našem). To vas može dovesti samo do nevolje. Na primer, recimo da ste na železničkoj stanici, i pokušavate da upamtite na kojem peronu staje vaš voz. Pogledate, recimo, na tablu na kojoj piše to što vama treba i stoji – peron 3. Onda pomislite, o peron, to je lako. Potom se okrenete i odete, pogledate nešto na mobilnom – i u momentu zaboravite na koji ste peron krenuli.

Evo koja je alternativa: pročitajte broj perona, onda okrenite leđa tabli i pitajte sebe, koji je peron? Ako možete da se setite da je broj tri, onda ste spremni za polazak.

Povežite nove stvari sa starim stvarima

„Ako možete da objasnite vezu preko koje se vaše novo učenje povezuje sa vašim starim znanjem, jače će biti vaše shvatanje novog učenja, i što više veza stvorite biće vam lakše da pamtite te stvari kasnije.“ – smatraju autori gore spomenute knjige. Tako možete uzeti primere iz realnog života i povezati ih sa nečim što ste naučili.

Reflektujte, reflektujte, reflektujte

Osvrtanje pomaže. Naučna istraživanja su pokazala da učenje, kao i obavljanje drugih poslova, bolje ide onima koji provedu 15 minuta reflektujući o svom poslu koji su obavili tog dana. Kada se ljudi osvrnu na ono što su uradili tokom dana (naravno pod pretpostavkom da su nešto vredno zaista i uradili) povećava im se osećanje samo-efikasnosti.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.