Psihologija Telo & Duh Srbija

10 sigurnih načina da istrajete u svojim novogodišnjim odlukama

Nova godina je počela, zacrtali smo sebi neke ciljeve, ali može se desiti da imamo istoriju pokušaja i odustajanja. Da krenemo sa velikim entuzijazmom koji posle lako utihne. Ako zaista želite promenu, ako ste zaista spremni da se posvetite kako biste ostvarili ono što želite, nastavite da čitate.

 

Neka odluke budu jednostavne

Ponekad želimo da promenimo puno toga odjednom, i to je jednostavno recept za razočaranje i osećaj krivice. Najbolji pristup je da se jasno fokusiramo na jedan ili dva najbitnija cilja.

Birajte pažljivo

Ali šta da odaberem? Pa, možda biste želeli da se fokusirate na one odluke koje imaju najveći uticaj na vašu sreću, zdravlje i osećaj ispunjenosti. Na primer, prestanak pušenja će evidentno uticati povoljno na vaše zdravlje, ali će vam takođe dati osećaj ponosa i učiniti vas radosnijima.

Budite realistični

Ne ciljajte previsoko ignorišući realnost – uzmite u obzir vaša prethodna iskustva sa odlukama. Šta je dovelo do toga da niste uspeli da ih ostvarite? Da li je plan bio da izgubite previše kula ili da uštedite nerealističnu sumu novca. Zapamtite, uvek će biti prilika da pošto ostvarite cilj koji je dostupan, nastavite sa sledećom fazom ciljajući dalje. Stoga postavite realistične ciljeve.

Pravite ostvarljive kratkoročne ciljeve

Podelite ciljeve na delove koji su lako ostvarljivi. Ovo je možda najbitniji korak do uspeha. Postavite jasne, realistične ciljeve, kao npr da oslabite 2 kile, da trčite jednom nedeljno. Odlučite i isplanirajte tačno kako ćete doći do ovoga.

Dajte vremenske odrednice

Vremenski rokovi su vitalni za motivaciju. Nabavite kalendar ili dnevnik kako biste mogli da planirate svoje aktivnosti u narednim nedeljama ili mesecima i odlučite kada i koliko često ćete vršiti procenu uspešnosti.

 Pravite beleške

Zapišite svoje odluke, pa dodajte nekoliko redova o tome šta je vaša motivacija. Nastavite da pratite svoj napredak. Možete da dodate i slike mršavijeg sebe, sporske opreme za koju štedite, slike voljenih koji su vaša motivacija da istrajede u zabeleženim ciljevima.

Počastite se

Kada pravite svoj plan, od vitalnog značaja su nagrade i stimulacije koje ćete davati sebi kada ostvarite važne mini ciljeve.

Prihvatite podršku

Dobro je da svoje ciljeve objavimo svom okruženju, tako ćemo ih oybiljnije shvatiti, ulozi će biti veći, ali i ako se nađemo u situaciji gde poželimo da odustanemo, podrška će biti od velikog značaja.

Ne odustajte

Čak i ako se okliznede i odstupite, ne odustajte. Jednostavno nastavite. Radije nego da mislite : Istrajala sam samo 5 dana u dijeti, formulišite to : Čak 5 dana sam jela potpuno zdravo. To je 5 dana više nego inače. Regrpišite se, i nastavite.

Preuzmite odgovornost

Ova postignuća su pod vašom kontrolom – drugi ljudi mogu da vas savetuju i podržavaju, ali na kraju priče je najveći deo samo na vama. Da pomalo je zastrašujuće da preuzmemo odgovornost za svoju budućnosti, ali je to jedini način da zaista zakoračimo u promenu koju želimo.

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.