Društvo Srbija

Projekat „Sportom protiv dijabetesa“

Posle Kragujevca i Novog Sada, danas je i u Beogradu u Sportskom centru na Zvezdari, svečano pokrenut projekat “SPORTOM PROTIV DIJABETESA”, koji predstavlja program besplatnih sportskih aktivnosti namenjen deci oboleloj od ove bolesti.

Projekat je pokrenuo Borko Marinković, otac dvoje dece obolele od šećerne bolesti, sa ciljem da apeluje na sve roditelje koji se susreću sa istim izazovima da njihova deca mogu imati normalan život i bezbrižno detinjstvo ukoliko se pridržavaju adekvatne terapije, režima ishrane i bave se fizičkom aktivnošću. Poseban cilj ovog projekta je i da se smanji vršnjačka diskriminacija kroz bolje razumevanje ove bolesti od koje boluje veliki broj mališana u Srbiji.

Borko Marinković, inicijator projekta SPORTOM PROTIV DIJABETESA

„Iz godine u godinu broj dece koja oboljevaju od ove bolesti u velikom je porastu. Kako su sport i fizička aktivnost jako važni u prevenciji i kontroli ove bolesti, kompanija Wiener Städtische osiguranje odlučila je da podrži projekat „Sportom protiv dijabetesa“ i omogući deci oboleloj od dijabetesa da do kraja 2016. godine, jednom nedeljno imaju besplatne treninge fudbala, badmintona i zumbe, kao i školicu sporta, kao i da se nada da će u 2017. biti još više gradova uključeno u ovaj projekat“ izjavila je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora kompanije Wiener Stadtische osiguranje.

projekat SPORTOM PROTIV DIJABETESA

Besplatni treninzi biće dostupni osnovcima u tri grada – Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Trenizni će se realizovati do kraja 2016. godine, sa pauzama u toku školskog raspusta.

„Danas smo posebno ponosni što smo domaćini ovog skupa i u Beogradu. Nakon današnjeg dana, nastavićemo sa besplatnim trenizima koji će biti organizovani subotom u sva tri grada. Takođe, planiramo i da tokom trajanja projekta aktivno se uključimo i u časove fizičkog vaspitanja u po dve osnovne škole u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Ideja nam je da kroz edukaciju nastavnika o dijabetesu, bolje ih upoznamo kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti, kao i kako da ih bezbedno uključe u različite fizičke aktivnosti“ izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta „Sportom protiv dijabetesa“.

Promoter ove kampanje je Dejan Deki Pantelić je pozvao mališane, ali i njihove roditelje da se u što većoj meri odazovu i da besplatno vežbaju.

Dr Sanja Krcunović, klinički lekar, specijalizant medicine sporta u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije u Beogradu iskazala je da nije važno da li neko ima oboljenje ili ne, već da sva deca treba da se bave sportom, kao i da postoje načini i lekari koji mogu da utvrde tačnu meru za svako dete, kada je u pitanju bavljenje sportom.

Nakon svečanog predstavljanja projekta u Beogradu, za osnovce su bili održani besplatni grupni treninzi fudbala, badmintona i zumbe, kao i školicu sporta.

Kompanija Wiener Städtische osiguranje podržaće projekat „Sportom protiv dijabetesa“ i u naredne dve godine, a planirano je da se sledeće godine aktivnošću obuhvati veći broj gradova. Projekat je finansiran iz sredstava dobijenih od Günter Geyer nagrade za društveno odgovorne projekte, koju je Wiener Städtische osiguranje dobilo u konkurenciji oko 50 kompanija iz 25 zemalja u kojima Vienna Insurance Group posluje.

Svi zainteresovani više informacija mogu pronaći na sajtu www.sportomprotivdijabetesa.com, kao i na fejsbuk stranicama  www.facebook.com/sportom.protiv.dijabetesa/www.facebook.com/WienerStadtischeOsiguranjeSrbija.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.