Društvo Srbija

Proizvodi nove generacije smanjuju izloženost pušača štetnim materijama

Multinacionalna kompanija „British American Tobacco” („BAT”) sprovela je u Japanu kliničko istraživanje, koje je dokazalo da je kod korisnika koji su potpuno prešli sa konvencionalnih cigareta na proizvode nove generacije koji greju, ali ne sagorevaju duvan (glo), znatno smanjena izloženost štetnim materijama. Istraživanje je, takođe, pokazalo da aerosol, koji se stvara korišćenjem ovog uređaja, ima od 90 do 95 odsto manje štetnih materija nego dim klasičnih cigareta.

„Rezultati ovog kliničkog ispitivanja pokazuju da smanjenje količine štetnih materija u pari, koju stvara glo, dovodi do smanjenja izloženosti pušača kada sa klasičnih cigareta pređu na njegovu upotrebu. To su vrlo ohrabrujući rezultati, a mi nastavljamo sa daljim ispitivanjima”, izjavio je dr Džejms Marfi, rukovodilac tima za procenu smanjenja rizika u „BAT-u”.

U istraživanju je učestvovalo oko 180 osoba, koje su pušači duže od tri godine, kojima su u toku deset dana analizirani uzorci urina, krvi i daha. Prva dva dana nastavili su sa pušenjem, kao i inače, a zatim su bili od pet do šest dana raspoređeni u neku od tri grupe: onu koja je nastavila da puši, onu koja je prešla na korišćenje uređaja glo ili u grupu koja je prestala sa pušenjem.

Izloženost štetnim hemikalijama u dimu utvrđena je merenjem u urinu količine onih koje je Svetska zdravstvena organizacija identifikovala kao zabrinjavajuće. Rezultati su pokazali kako je koncentracija smanjena kod korisnika koji su prešli na glo, a u nekim je slučajevima čak jednaka onima kod pušača koji su prestali da puše. Sledeći korak istraživanja je utvrditi hoće li se to smanjenje izloženosti toksinima preneti na smanjenje biološkog učinka i tako smanjiti štetne učinke na zdravlje onih pušača koji potpuno pređu na korišćenje samog uređaja.

„BAT” je nedavno najavio da je Srbija odabrana kao jedna od prvih zemalja gde će glo uskoro postati dostupan. Vrhunska tehnologija u novom uređaju omogućila je da se duvan zagreva na temperaturi do 240 stepeni celzijusa, što je višestruko niža temperatura od sagorevanja klasičnih cigareta. Zbog toga njegovim korišćenjem ne nastaje dim, već para obogaćena aromom duvana.

(Fotografije: Istraživanje novog proizvoda za pušače: ©BAT)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.