Društvo Srbija

Preventivni pregled može da spasi život u preko 90% slučajeva

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke biće obeležen četvrtu godinu zaredom u nedelju, 20. marta. Osnovan 2013. godine na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ovaj dan predstavlja priliku da se poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti.

_DJT5779

Gotovo 1600 žena godišnje izgubi bitku sa rakom dojke, koji predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine blizu 4000 žena u našoj zemlji je pogođeno ovom bolešću, zbog čega lekari ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Avon je ove godine povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke na svom YouTube kanalu avonrs lansirao video koji ima za cilj da motiviše žene da stave preventivne preglede na vrh svoje liste prioriteta. Pozivamo vas da ga podelite sa svojim majkama, sestrama, ćerkama i prijateljicama – za to vam je potrebno samo 30 sekundi, koje njima mogu značiti život. Podršku možete pružiti i kupovinom Avon proizvoda sa ružičastom vrpcom, od kojih je 100% prihoda namenjeno kupovini najsavremenije opreme za ranu dijagnostiku i programe koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv raka dojke.

_DJT5735

Pored podsećanja žena da redovno idu na preglede, podjednako je značajno pružiti adekvatnu podršku onima kojima je rak dojke dijagnostikovan. Imajuću to u vidu, Avon Srbija je donirao sredstva za prvi program psihosocijalne podrške Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR) namenjen obolelim ženama i njihovim porodicama u svim fazama suočavanja sa bolešću: po saznanju dijagnoze, pre i posle operacije, tokom lečenja (zračne i hemoterapije), posle lečenja i kod progresije bolesti. Prvi ovakav program realizuje se u okolini Leskovca i tokom narednih meseci obuhvatiće 300 žena i njihovih porodica.

Kroz Avon akciju za borbu protiv raka dojke u Srbiji, od 2004. godine do danas prikupljeno je i donirano više od pola miliona dolara (500.000$). Na globalnom nivou međunarodna Avon fondacija za žene ove godine slavi milijardu dolara doniranih za rešavanje najvažnijih ženskih pitanja, među kojima su borba protiv raka dojke i nasilja u porodici.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje