Društvo Srbija

Prelive za sladolede i šejkove u McDonald’s restoranima proizvodi porodična firma iz Knjaževca

Često se u javnosti poteže pitanje kakvog su kvaliteta proizvodi koji se prodaju u McDonalds restoranima. Kompanija McDonalds je do sada u više navrata omogućavala posete novinara njihovim restoranima kako bi se uverili da se hrana priprema prema najvišim standardima o bezbednosti hrane. Takođe, poluproizvodi koji se nabavljaju od kompanija moraju ispunjavati odgovarajuće ISO standarde, jer u suprotnom nije moguće sarađivati sa ovim lancem brze hrane. Ove nedelje novinari su imali priliku da posete kompaniju Desing koja McDonalds restorane u Srbiji snabdeva topinzima za sladolede i milkšejkove. Kompanije McDonald’s i Desing svoju saradnju započele su još davne 2000. godine. Tragajući za pouzdanim partnerom, koji može da ispuni sve standarde multinacionalne korporacije, kakva je McDonald’s, izabrana je kompanija Desing, porodičnu firmu iz Knjaževca, koja sada već sedamnaest godina snabdeva McDonald’s restorane u Srbiji topinzima za sladoled i sirupima za šejkove.

Prelivi za sladolede ili šejkove u McDonald’s restoranima, sa ukusom jagode, nara, karamela, čokolade, vanile… proizvedeni su u fabrici Desing. Pre nego što se proizvedu svi ovi proizvodi, kreiraju se i razvijaju u “Desing Taste Centar“ – centru za razvoj, edukaciju i inovacije. Odatle sve počinje i tu se razvija široka paleta sezonskih proizvoda za McDonald’s restorane. Sve voće od kojih se u Desingu prave sirupi i prelivi, poreklom je od proizvođača iz Srbije ili sa sopstvene plantaže. Nakon probne proizvodnje, počinje industrijska proizvodnja.

McDonald’s je inovator novih ukusa i tokom dugogodišnje saradnje kompanija Desing je isporučila oko 5.000 tona topinga i sirupa kompaniji McDonald`s. Fabrika Desing zapošljava 35 ljudi, prosečne starosti 35 godina. Većina zaposlenih je fakultetski obrazovana.

Standardi kvaliteta koje McDonald’s propisuje, a kojih se Desing pridržava

McDonald’s izuzetno ozbiljno shvata pitanje kvaliteta i bezbednosti hrane i postavlja najviše standarde, kako interno u kompaniji, tako i ka dobavljačima. Za kvalitet hrane presudan je kvalitet dobavljača i zahteva koje dosledno postavlja pred svakoga od njih. Ovi standardi su često rigorozniji od onih koji su postavljeni od strane regulatornih institucija.

Primena i poštovanje standarda koji se odnose na kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda koji se služe u McDonald’s restoranima su apsolutni uslov koji neka kompanija mora da ispuni da bi postala dobavljač ovog renomiranog svetskog lanca brze usluge.

Kompanija Desing uspešno je ispunila sve zahteve koje je pred nju postavio McDonald`s. Ti zahtevi podrazumevaju:

– poštovanje zakonskih regulativa koja se odnose na proizvodnju hrane, kako onih koji su propisani u Srbiji, tako i globalnih;
– preispitivanje od strane rukovodstva, posvećenost rukovodstva poboljšanju kvaliteta i bezbednosti proizvoda;
– krizni menadžment i upravljanje kriznim situacijama;
– preduslovni programi;
– HACCP sistem, sledljivost, alergeni i aditivi;
– specifikacija McDonald`s proizvoda i verifikacija sistema kroz interne provere i provere druge i treće strane.

Dodatno McDonald’s od Desinga zahteva da poštuje SQMS (Supllier Quality Management System) koji predstavlja sveobuhvatan i kompleksan set standarda i politike bezbednosti i kvaliteta. SQMS garantuje najviši stepen bezbednosti jer se oslanja na visoke međunarodne standarde, lokalnu regulativu i specifičnosti, i omogućava stoprocentnu sledljivost svake namirnice do njenog izvora (u slučaju voća – do plantaže).

Specifični zahtevi koje McDonald’s u okviru SQMS postavlja i koje Desing poštuje su: Code of conduct; Plan vanrednog snabdevanja; Partner u vanrednom snabdevanju; Sirovine za vanredno snabdevanje; Upravljanje kriznim situacijama; Provera sledljivosti – 1x godišnje – target 3 sata odziv; Dodatne mikorobiološke analize svih proizvoda/svake šarže.

Ovakve procedure ne ostavljaju prostora za bilo kakve propuste i garantuju najviši kvalitet koji se predano održava.

McDonald’s efikasno koristi svoje procese pri isporučivanju kvalitetnih i bezbednih proizvoda. Svaki proces proizvodnje je dizajniran sa ciljem da se maksimalno zadrže nutritivno vredne prirodno prisutne komponente iz hrane.

Zahvaljujući dobroj saradnji, na preporuku McDonald`s-a iz Srbije, kompanija Desing je uspostavila saradnju sa ovom kompanijom i u regionu, pa tako snabdeva sve restorane u Bugarskoj i Sloveniji posebnim (sezonskim) proizvodima, a postoji tendencija da se saradnja Desinga i McDonald`sa proširi i na dodatna tržišta Zapadne Evrope.

Desing d.o.o. je porodična kompanija koja se bavi proizvodnjom i razvojem voćnih preparacija koje se dalje, kao sirovine, koriste u industriji sladoleda, konditorskoj industriji, industriji pekarskih i poslastičarskih proizvoda i industriji bezalkoholnih napitaka.

Desing zapošljava 35 radnika u predstavništvu u Beogradu i proizvodnom pogonu koji se nalazi u Knjaževcu, voćarskom kraju Srbije, čija lokacija omogućuje sigirno i brzo snabdevanje voćem. Sama lokacija proizvodnog pogona omogućila je kompaniji da sopstvenim zasadima Oblačinske višnje kontroliše kvalitet i bezbednost ove sirovine koja se najviše koristi u proizvodnji.

Od osnivanja kompanije 1992. godine, Desing je težio ka inovacijama i stvaranju jedinstvenih ideja. Specifičnost industrija sa kojima sarađujemo zahteva konstantno inoviranje proizvodnog asortimana i unapređenje razvojnih aktivnosti. Ključ Desingovog poslovanja jeste razvoj proizvoda i poboljšanje proizvodnih procesa i tehnoloških dostignuća.

Desing je 2016. godine osnovao “Desing Taste Centar”, centar za razvoj, edukaciju i inovacije u Naučno Tehnološkom Parku Beograd. Osnovna ideja osnivanja Desing Taste Centra usmerena je ka razvoju proizvoda, tehnoloških procesa, pružanju konsultantskih usluga, organizovanju interaktivnih kurseva sa ciljem da se korisnicima pruže praktična, tehnološka i tehnička znanja. Pored ovih aktivnosti, korisnici Desing Taste Centra edukuju se uz rad sa domaćim i stranim ekspertima iz oblasti prehrambene tehnologije kao i uz praktične obuke na industrijskim pilot postrojenjima.

2016. i 2017. godina su veoma važne godine kada Desing svoj proizvodni pogon od 2.000m2 menja za proizvodni pogon od 10.000m2 što će omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta i jos veću prisutnost na domaćim i inostranim tržištima. Trenutna proizvodnja godišnje iznosi 1.500 tona gotovog proizvoda, dok se sa preseljenjem u novi proizvodni pogon i do 2020. godine očekuje da kapaciteti porastu do 5.000 tona godišnje.

Desing je izvoznik u 14 zemalja i to: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Grčka, Velika Britanija, Malta, Nemačka, Italija, Rusija.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.