Povodom Međunarodnog dana života održani besplatni časovi joge za trudnice

0

Studio Volim Jogu – Joga za trudnice i Hatha Jogu, u saradnji sa Ustanovom Kulture Parobrod, organizovao je besplatne časove joge za buduće mame, povodom Međunarodnog dana života, koji se održava svake prve nedelje u februaru. Časove je, vodila Nataša Borota, babica, sertifikovani instruktor Hatha Joge i Prenatal joge.

“Hatha Yoga je namenjena svima, kako deci, sportistima, ljudima u trećem dobu, tako i trudnicama, s tim što su neke asane, to jest položaji, na časovima joge za trudnice prilagođeni ženama u drugom stanju. Danas smo prošli sve uobičajene faze jednog časa od zagrevanja, asana, tehnike disanje, duboke relaksacije i skraćenog uvoda u meditaciju,” rekla je nakon časova Nataša Borota.

Mirjana (30 godina, šesti mesec trunoće) i Tijana(26 godina, deveti mesec trudnoće) do sada nisu praktikovale jogu. Upravo im se zato, kako kažu, dopalo što im je omogućeno da besplatno pohađaju jedan ovakav čas i vide da li im ova vrsta vežbanja odgovara.  “Nije bilo teško. Iako neke položaje nisam uspevala da izvedem do kraja, toliko mi je prijalo da mislim da ću nastaviti da vežbam do momenta dok mi to stomak bude dozvoljavao,” kaže uz smeh Mirjana. Tijana, takođe, nije uspela da izvede sve vežbe, ali ne misli ni da je to najvažnije.”Ja sam već u devetom mesecu i nisam ni očekivala da ću uspeti da uradim sve što je instruktorka pokazivala. Ali, vežbe su mi veoma prijale, osećam se opušteno i laganije nego pre časa. Nastaviću da vežbam nakon porođaja kada budem želela da se vratim u formu. “

Statistike kažu da su trudnice koje su vežbale jogu imale lakši i brži porođaj, bile smirene, psihofizički spremnije i opuštenije ušle u najvažniji period svog života. “Prenatal Yoga je idealna da mame ostanu u kondiciji, da nauče tehnike disanja koje će im pomoći u svim aspektima porođaja, a pre svega da budu sigurnije i opuštene”, kaže Nataša Borota i navodi da pored svih koristi koje donosi trudnoći, joga pomaže u pripremi za porođaj: “Zahvaljujući praktikovanju joge trudnoća se doživljava dublje, nivo energije se povećava, poboljšava se cirkulacija, disanje postaje lakše, povećava se elastičnost i snaga misića i zglobova, popravlja se držanje tela, nestaju ili se ublažavaju uobičajeni trudnički problemi. Takođe, telo se oslobađa od napetosti, priprema se za porođaj, a žena prepoznaje svoje unutrašnje, prirodne snage. Uz to se povećava samopouzdanje, raste spremnost za materinstvo. Tokom časova trudnice imaju i priliku da se druže sa ostalim budućim mamama sa kojima dele brige i nedoumice vezane za drugo stanje i porođaj.”

Organizaciju događaja podržali su Uriage Srbija, Saint Johns voda i AKSA Kids mega Store, poklonima za učesnice.

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Krenuo sa sportom, prešao na turizam, završio na internetima. Analogno dete u digitalnom svetu. Ne voli nepravdu. Kolumnista.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend