Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Slovenija Srbija

Potpisan protokol o saradnji regionalnih bonitetnih Agencija

CUBE Risk Management Solutions potpisao Protokol o saradnji sa bonitetnim kompanijama iz regiona

Privrednici će biti u prilici da lako dođu do poslovnih informacija o svojim poslovnim partnerima i potencijalnim klijentima iz regiona

Realizacijom ove saradnje doprineti će se smanjenju rizika poslovanja i nelikvidnosti na području regiona.

Bonitetne kompanije iz zemalja regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske potpisale su Protokol o saradnji.

Banja Luka 1

Protokol su potpisali: Ratko Nikolić – BI Consulting /Crna Gora/, Adnan Hrenovica-LRC BIS /BiH/, Ermin Cero -TRON System/BiH/,  Dragica Razboršek – EBonitete /Slovenija/, Milan Popadić – CUBE Risk Management Solutions/Srbija/ i Edin Leho – EL Concept /Hrvatska/.

Cilj Protokola je saradnja u delu pružanja usluga iz nivoa poslovnih informacija kao osnovne delatnosti potpisivanja, odnosno, unapređenje poslovanja kroz slobodan pristup poslovnim informacijama.

Razvoj saradnje ojačaće i pravnu i finansijsku sigurnost učesnika na poslovnom tržištu.

Ratko Nikolić, predstavnik BI Consultinga iz Podgorice, rekao je da će kroz saradnju sa sličnim kompanijama u regionu omogućiti da njihovi klijenti u Crnoj Gori mogu jednostavnije dobiti kvalitetne poslovne informacije o biznis partnerima iz regiona.

Realizacijom ovog Protokola privrednici u zemljama regiona će biti u prilici da jednostavnije, brže i lakše dođu do sveobuhvatnih informacija o svojim sadašnjim i potencijalnim poslovnim partnerima, čime će biti smanjen rizik poslovanja u regionu i biti olakšana i ubrzana saradnja i promet roba na ovom, nekad jedinstvenom, ekonomskom prostoru“, izjavio je Nikolić.

Direktor EL Concept-a d.o.o. iz Hrvatske, g. Edin Leho ističe da se aktualno stanje u regionu, uzrokovano neadekvatnim upravljanjem rizicima i nepotpunim pristupom analizi poslovanja, ogleda u visokim finansijskim gubicima poslovnih subjekata.

„Budući da je zaduženost poslovnih subjekata u našem regionu visoka, posebno je izražena potreba za kvalitetnim poslovnim, finansijskim i bonitetnim informacijama. Smatramo kako će realizacija ove saradnje doprineti smanjenju rizika poslovanja i nelikvidnosti na području regiona“, naglasio je Leho.

Direktorka Prve bonitetne agencije d.o.o. iz Slovenije Dragica Razboršek, ističe da u saradnji sa drugim sličnim kompanijam u regionu želi da njihovi kupci imaju još brži i jednostavniji pristup relevantnim informacijama o postojećim i potencijalnim stranim poslovnim partnerima i klijentima u regionu, kako bi imali sigurniji i konkurentniji nastup na inostranim tržištima.

„Naša je želja da sve kompanije u regionu imaju olakšan pristup poslovim informacijama, čime bi  se zasigurno povećala i saradnja i privredna kohezija u regiji“, ističe Razboršek.

Milan Popadić iz CUBE Risk Management-a objašnjava da regionalnom

saradnjom žele da, kroz razmenu iskustava s kolegama, omoguće klijentima iz Srbije da jednostavnije dođu do kvalitetne informacije o poslovnim partnerima.

Cilj nam je da podatke iz različitih javnih izvora pretvorimo u poslovne informacije, na osnovu kojih se generišu kvalitetni, ekonomski, finansijski i komercijalni uvidi, koji pomažu našim kupcima da donose bolje poslovne odluke i da  ostvare konkurentnu prednost. Takođe, nastojimo da unapredimo ovu industriju, koja je još uvek na području Balkana u razvoju“, ističe Popadić.

Direktor LRC BIS iz Sarajeva, g. Adnan Hrenovica naglašava želju potpisnica Protokola da regija, iz aspekta pristupa informacijama,  postane jedinstven ekonomski prostor čiji će privredni  potencijali u budućnosti biti još privlačniji, kako za strane investitore tako i za domaće kompanije.

„Veliko nam je zadovoljstvo, pre svega što smo se uspeli okupiti oko jedne zajedničke ideje i usaglasili stavove u vezi budućih aktivnosti i saradnje. Ono što smatramo najvećim iskorakom koji donosi ovaj Protokol su, naravno  koristi koje će imati privrednici iz regiona, te potencijalni investitori koji su zainteresovani za poslovanje na ovim prostorima“ dodaje Hrenovica.

 

U okviru međusobne saradnje kompanije će po potrebi i dogovoru organizovati zajedničke tribine, forume, okrugle stolove i druge skupove usmerene na donošenje i realizaciju odluka, sarađivati na planiranju, osmišljavanju i sprovođenju projekata od zajedničkog interesa.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.