Društvo Bosna i Hercegovina Srbija

Počeo program podrške za mala i srednja preduzeća

Počeo program podrške za  mala i srednja poduzeća u organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije i Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA)

Mala i srednja poduzeća u Sarajevu započela su u 2015. godini program mentoringa, u organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije u suradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu suradnju – JICA, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Ukupno 15 poduzeća izabrano je putem javnog poziva, a znatno više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među poduzetnicima za ovakav oblik usluge.

Masashi Jamanaka, konsultant iz Japana, Radionica u firmi Mirabal
Masashi Jamanaka, konsultant iz Japana, Radionica u firmi Mirabal

Aktivnosti na realizaciji mentoring procesa teku po utvrđenom planu, a krajem godine organizovane su i posebne radionice koje su vodili japanski stručnjaci. Glavna tema je “Teambuilding” odnosno važnost dobrog tima unutar poduzeća. Proaktivna kultura rada unutar firme je jedna od glavnih snaga japanskih kompanija. Prema trenutnoj statistici o životu jednog malog i srednjeg poduzeća u regionu, samo 3 od 100 firmi preživi duže od 10 godina. Sa druge strane japanske kompanije su poznate po svojoj dugovječnosti. Na primjer, u Japanu ima preko 50.000 firmi koje rade preko 100 godina, što čini 2% ukupnog broja kompanija u Japanu.

Pored podrške poduzećima, sprovodi se obuka BiH mentora kako bi se poboljšale mentorske aktivnosti uz podršku mentora koji su obučeni po metodologiji JICA. Primjenjuju se posebni OJT treninzi – „On the Job trening“ je osmišljen tako da trener i mentor posjete zajedno kompaniju i na licu mjesta pruže konkretne savjete i ukažu na ključne elemente standardizovane mentorske aktivnosti. Takođe, treneri podstiču mentore da koriste različite metode u toku razgovora sa klijentom. Cilj je da OJT treneri olakšaju razgovor sa klijentom i da mentori zaista nauče da koriste postojeće metode i alate za mentorstvo.

Radionica u firmi Mirabal
Radionica u firmi Mirabal

Dodatno je značajno da se OJT treningom podstiče razmjena znanja između mentora na regionalnom nivou. I u 2016. godini, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu suradnju JICA, SERDA nastavlja realizaciju regionalnog projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja poduzeća (MSP) u zemljama Zapadnog Balkana- Srbiji, BiH i Crnoj Gori“, u okviru kojeg će MSP  biti pružena mentoring usluga. Ostali partneri u projektu su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Direkcija za razvoj MSP Vlade Crne Gore i Nacionalna agencija za regionalni razvoj Srbije –  NARR, koja je u proteklom periodu uspješno realizirala projekat institucionalizacije mentoringa za MSP u Srbiji  uz podršku JICA.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.