Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Srbija

Počeo program podrške za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori

Počeo program podrške za  mala i srednja preduzeća u organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Crne Gore i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Saradnja crnogorskih mentora sa kolegama iz Japana i Srbije

Mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori započela su u 2015. godini program mentoringa, u organizaciji Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Crne Gore u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA. Sva preduzeća izabrana su putem javnog poziva, a znatno više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među crnogorskim preduzetnicima za ovakav oblik usluge.

ANGLIAN preduzeće Bar
ANGLIAN preduzeće Bar

Aktivnosti na realizaciji mentoring procesa teku po utvrđenom planu. U julu mjesecu je posjećeno 16 preduzeća i započet je OJT trening – On the Job Training (trening na licu mjesta), sa mentorima u samom preduzeću. U septembru je obavljen novi ciklus treninga, a posjete su organizovane u Podgorici, Baru, Budvi, Cetinju, Nikšiću i Bijelom Polju. Podrška preduzećima se nastavlja u narednim mjesecima.

Amplitudo, Podgorica
Amplitudo, Podgorica

U okviru projekta „Internacionalizacija mentoring sistema u malim i srednjim preduzecima”, koji Direkcija realizuje uz podrsku JICA, obučeni mentori Nacionalne Agencije za regionalni razvoj Srbije, odnosno Regionalnih razvojnih agencija, u julu mjesecu sproveli su trening, koji podrazumijeva pružanje mentoring usluga za mentore iz Crne Gore, konkretno u preduzećima. Na taj način su mentori iz Crne Gore, u saradnji sa mentorima iz Srbije, u mogućnosti da pružaju konkretne savjetodavne i poslovne usluge malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori.

Obuka crnogorskih mentora se sprovodi kako bi se poboljšale mentorske aktivnosti uz podršku mentora koji su obučeni za OJT trening, po metodologiji JICA. OJT trening je osmišljen tako da trener i mentor posjete zajedno kompaniju i na licu mjesta pruže konkretne savjete i ukažu na ključne elemente standardizovane mentorske aktivnosti. Takođe, treneri podstiču mentore da koriste različite metode u toku razgovora sa klijentom. Cilj je da OJT treneri olakšaju razgovor sa klijentom i da mentori zaista nauče da koriste postojeće metode i alate za mentorstvo.

Dodatno je značajno da se OJT treningom podstiče razmjena znanja između mentora na regionalnom nivou (Srbija, BIH i Crna Gora).

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.