Društvo Srbija

Počeo je međunarodni umetnički projekat „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”

Međunarodni projekat „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad, započet je onlajn sastankom partnera iz pet evropskih zemalja.

Projekat će biti realizovan od septembra 2020. do kraja februara 2023, u sklopu programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa”. Pored Doma kulture Studentski grad iz Beograda, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „ICARUS” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke i Fakultet za audiovizuelne komunikacije Univerziteta „kralj Huan Karlos” iz Madrida. A pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu Univerziteta umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Projekat „Oni žive” bavi se studentskim životom od kraja Drugog svetskog rata do danas – u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata.

Cilj projekta je podsticanje studentske populacije da učestvuje u razumevanju i zajedničkom kreiranju savremene umetnosti, koristeći arhivske materijale i učestvujući u participativnim umetničkim aktivnostima u toku rezidencijalnih boravaka umetnika u studentskim domovima. Rezultati projekta će poslužiti kao smernice za menadžere kulturnih institucija i umetničkih galerija, kustose i umetnike i za dalje unapređivanje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Maida Gruden, koordinatorka projekta istakla je:

„Projekat ‘Oni žive’ je nastao iz prethodnih iskustava koje je Dom kulture Studentski grad stekao kroz realizaciju dva projekta: ‘Portret Studenjaka’, participativni fotografski poduhvat o nematerijalnom kulturnom nasleđu studenata (iz 2016 godine), i Umetnička rezidencije ‘Cimer’, organizovana u Studentskom gradu 2014. godine. Prethodna iskustva i odziv studentske populacije i bivših stanovnika Studentskog grada su nas uverila da je bitno da nastavimo proučavanje života studenata i osvetlimo ovo nedovoljno ispitano polje života velikog broja generacija. U saradnji sa sadašnjim i bivšim studentima, nameravamo da dođemo do spektra odgovora šta znači biti student kroz istoriju, ali sada kroz projekat koji se odvija na širem geografskom području i u evropskom kontekstu. Savremene umetničke prakse imaju veliki kolaborativni i participativni potencijal u otkrivanju specifičnog pogleda na istoriju i život zajednica, kao i potrebe njenih pripadnika, tako da se održivost ovog projekta odnosi na uspostavljanje mreže umetničkih rezidencija koje će biti organizovane u studentskim domovima u različitim zemljama”.

U sklopu ovog projekta je planirano nekoliko različitih aktivnosti, koje započinju internim treninzima o koncepciji i metodologiji prakse usmene istorije i digitalnom arhiviranju. Arhiviranje će podrazumevati proces prikupljanja i digitalizacije fotografskog materijala o studentskom životu i snimanje intervjua usmene istorije u svakoj zemlji članici projekta. Urednici digitalnih arhiva će biti studenti iz domova, i to po jedan urednik iz svake zemlje. Usmene istorije će biti snimljene i arhivirane kao razgovori sa bivšim i sadašnjim stanovnicima studentskih domova. Planirano je arhiviranje fotografija i intervjua u sve četiri zemlje članice projekta – na kolaborativnoj digitalnoj platformi Topotheque i zvaničnom sajtu projekta, koji će biti pokrenut krajem novembra ove godine.

Program umetničkih rezidencija biće realizovan u studentskim domovima u Podgorici, Beogradu, Rijeci i Madridu. U rezidencijama će učestvovati po jedan umetnik iz svake zemlje partnera, nakon čega će biti organizovane izložbe i tribinski programi. Projekat „Oni žive” će na taj način pružiti priliku mladim umetnicima bez prethodnog međunarodnog iskustva, koji su zainteresovani za različite aspekte studentskog života u svojim zemljama, da učestvuju u umetničkim rezidencijama u studentskim domovima. U programu će učestvovati i mladi kustosi iz domena vizuelnih umetnosti, koji će zajedno sa umetnicima biti odabrani na otvorenom konkursu, a zatim će pohađati letnju školu o kontekstualnim i participativnim umetničkim praksama na Institutu za umetnost u kontekstu u Berlinu.

U toku rezidencijalih boravaka u studentskim domovima, umetnici će zajedno sa kustosima razvijati umetničke projekte direktno sa studentima, kao i na osnovu foto i audio materijala o studentskom životu od 1945. godine do danas, koja će biti prikupljena i pothranjena na kolaborativnoj digitalnoj platformi Topotheque i zvaničnom sajtu projekta. Nakon završetka rezidencija u studentskim domovima, biće održane izložbe sa umetničkim radovima nastalim u toku rezidencija, u galerijskim prostorima u blizini studentskih zajednica, koje će pratiti katalog sa tekstualnim doprinosima mladih kustosa.

Mala „putujuća” izložba biće kreirana od arhiviranog digitalizovanog foto-materijala, koji će za izložbu odabrati petočlana grupa studenata sastavljena od po jednog studenta iz svake od zemalja članica projekta. Fokus izložbe biće usmeren na teme vezane za svakodnevni život u studentskim domovima, kulturne navike i društveno-politički angažman studenata. Ova izložba biće održana istovremeno u studentskim domovima u Beogradu, Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Knjiga proizašla iz projekta „Oni žive” biće sastavljena iz tri dela: naučnih tekstova u oblasti različitih disciplina na temu studentskog života – prikupljenih putem otvorenog konkursa, tekstova umetnika i kustosa o realizaciji rezidencija i priručnika o metodologiji organizacije rezidencija ove vrste u studentskim domovima.

(Fotografije: Međunarodni umetnički projekat „Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse”, Beograd, 2020; © Dom kulture Studentski grad, „KomunikArt”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.