Društvo Srbija

Počela priprema malih i srednjih srpskih preduzeća za izlazak na inostrana tržišta

Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) od sada omogućava stručnu pomoć za mala i srednja preduzeća za izlazak na inostrana tržišta, a kroz mentoring uslugu koja se uspešno sprovodi u Srbiji i regionu.

Organizovan je poseban trening za preko 40 srpskih mentora, koji su otvorili Hideja Kobajaši, direktor JICA predstavništva za Balkan, i Ana Žegarac, direktorka sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije. Obuku je održao japanski konsultant Naoja Sakamoto, a specijalna gošća bila je Đenoveva Hristova Marej, preduzetnica i konsultantkinja, koja je prenela uspešna iskustva iz Bugarske.

U doba globalne ekonomije, koja je postala „ekonomija iskustva”, stvoren je prostor za izlazak srpskih firmi na inostrana tržišta, uz neophodnu dobru organizaciju i poštovanje procedura. Mentori u Srbiji će odsad, kao obaveznu novu uslugu, uvesti i podršku za internacionalizaciju srpskim preduzećima-korisnicima mentoring usluge.

Mnoga mala i srednja preduzeća u Japanu izlaze na inostrana tržišta, tako da je japansko iskustvo uneto u modul obuke za srpske mentore, kombinovano sa iskustvom Evropske unije, da bi bilo lokalizovano za srpsko podneblje. Prema podacima japanskih konsultanata, mala i srednja preduzeća koja rade na inostranim tržištima zapošljavaju više ljudi (deset odsto imaju godišnji rast broja zaposlenih u odnosu na tri dosto kod preduzeća koja posluju samo na lokalu), a 26 odsto imaju godišnji porast u kreiranju novih proizvoda i usluga.

Obuka mentora deo je projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana”, koji Razvojna agencija Srbije razvija u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije.

(Fotografije: © RAS, JICA)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.