Društvo

Počela dodela „Nobelovih nagrada” za 2015. godinu

Svečanost dodele „Nobelovih nagrada” za 2015. godinu je počela.

Dodela „Nobelovih nagrada” (2013)(Fotografija: Dodela „Nobelovih nagrada”, 2013; © Nobelprize.org)

„Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu” dodeljene je irskoameričkom biologu Vilijamu Sesilu Kembelu i japanskom biohemičaru Satošiju Omuri„za zajednički rad na otkrićima u terapiji protiv infekcija izazvanih crevnim parazitima”, kao i kineskoj medicinskoj naučnici, farmaceutskoj hemičarki i pedagoškinji Tu Juji„za otkrića u oblasti protiv malarije”. Dobitnici „Nobelove nagrade za fiziku” su japanski fizičar Takakaki Kadžita i kanađanski astrofizičar Artur Brus Makdonald„za otkriće oscilacije neutrina koje pokazuju da ove čestice imaju masu”.

Druge „Nobelove nagrade” (za hemiju, za književnost, za mir i za ekonomiju) biće dodeljene do 12. oktobra 2015. godine, te ćete naknadno saznati u čije ruke su otišle ostale ovogodišnje nagrade. Uručivanje nagrada je u Švedskoj, a dobitnici, pored zlatne medalje i diplome, dobijaju i novčano priznanje.

Ova nagrada je prvi put ustanovljena 1901. godine od strane švedskog hemičara Alfreda Nobela (pronalazač dinamita) i do sada ju je, u svim oblastima, dobilo oko 850 pojedinaca i više od 50 organizacija. Zanimljiv je podatak da su nekoliko dobitnika odbili da prime svoje nagrade.

(Fotografija: „Nobelova nagrada”; © The Japan Times)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.