Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Peticija – za održivu energetsku budućnost Srbije i jugoistočne Evrope

Loše stanje energetskih sistema u zemljama jugoistočne Evrope sprečava transformaciju regiona u energetski efikasnu ekonomiju koja se temelji na obnovljivim izvorima energije, zbog čega je pokrenuta peticija „Energija na duge staze“ koja poziva građane i građanke Srbije i regiona da svojom podrškom zajedno apeluju na vlade država jugoistočne Evrope, kao i Evropsku komisiju, da odmah preduzmu hitne mere za održivu energetsku budućnost Srbije i jugoistočne Evrope.

Energetski sistemi u zemljama jugoistočne Evrope su i dalje bazirani na prljavim tehnologijama budući da najvećim delom koriste neefikasan ugalj slabog kvaliteta, lignit, čije spaljivanje u termoelektranama stvara zagađenje koje škodi ne samo zdravlju građana, već doprinosi i zagađenju životne sredine i ubrzavanju klimatskim promenama.

Pored toga, zbog nedostatka adekvatnih mehanizama za povezivanje lokalnih projekata energetske efikasnosti sa dostupnim finansijskim sredstvima energetski sistemi su i dalje ekstremno neefikasni, uprkos proceni da je hiljadu do 10 hiljada puta efektivnije uštedeti jedinicu energije nego proizvesti novu. Nedostatak kapaciteta nadležnih institucija predstavlja ozbiljnu prepreku zemljama jugoistočne Evrope na njihovom putu ka održivoj energetskoj budućnosti. Takođe, nivo korupcije je visok u svim zemljama članicama Energetske zajednice.

Peticija „Energija na duge staze“ apeluje da se:

● Investira više u energetsku efikasnost u domaćinstvima, što će pomoći smanjivanju iznosa računa za struju koje plaćaju građani i građanke.

● Eliminiše korupcija unutar energetskih sistema obezbeđujući istrage i suđenja u slučajevima korupcije, što će podstaći nove i odgovorne investitore.

● Odmah usvoje i ispune klimatski ciljevi Evropske Unije za 2020, 2030. i 2050. godinu, uz njenu finansijsku i drugu podršku, budući da je svaka država koja je na putu ka pridruživanju Evropskoj Uniji obavezna to učiniti.

Jedinstvenu priliku da se od lidera jugoistočne Evrope traži energetski sistem koji je pravedan, tehnološki čist i efikasan, predstavlja Ministarski savet Energetske zajednice koji će se održati 16. oktobra 2015. godine u Tirani u Albaniji, kako bi se dogovorili oko reforme Energetske zajednice čije članice su sve zemlje regiona jugoistočne Evrope.

Pozivamo vas da svojim potpisom podržite održivu energetsku budućnost Srbije i jugoistočne Evrope, kao i da razgovarate sa svojom porodicom, prijateljima, kolegama i komšijama, kako biste i njih upoznali sa ovom veoma bitnom temom i pozvali ih da i sami podrže peticiju.

Peticiju možete da potpišete OVDE , gde takođe možete pročitati i više informacija o stanju energetskih sistema u državama jugoistočne Evrope.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.