Društvo Srbija

Pančevci ponovo najvredniji: Ovu zimu njihove napuštene životinje dočekuju u kućicama!

Napušteni psi i mačke iz Pančeva ove zime imaće više sreće od napuštenih životinja u drugim opštinama, jer je prošle godine Skupština grada Pančeva usvojila odluku o postavljanju kućica za napuštene životinje. Pančevo je ovim gestom postalo prva lokalna samouprava koja je donela ovako humanu odluku. Otkad je odluka donesena kućice su se na različitim lokacijama postavljale u više navrata. Do sada je postavljeno 50 kućica.

Deo teksta gradske odluke:

-Na delovima površina javne namene mogu se postavljati montažne kućice namenjene za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika u skladu sa Pravilnikom. Zahtev za donošenje Odluke o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje kućica mogu podnositi udruženja građana registrovana za brigu o životinjama kao i Javno komunalno preduzeće u čijoj nadležnosti je postupanje sa psima i mačkama bez vlasnika.

pancevo_3

Do sada je u Pančevu postavljeno 50 kućica, 30 na javnim površinama, a ostale su poklanjane volonterima koji brinu o napuštenim životinjama u svojim dvorištima. Ubedljivo njviše kućica napravljeno je u prošlogodišnjoj akciji, u januaru, kada su se okupljeni građani ali i deca okupili da zajedno prave kućice u holu Gradske uprave Pančevo.

Volonteri i ljubitelji životinja će čistiti i održavati kućice, hraniti životinje, pa se pretpostavlja da neće biti primedbi drugih građana. Određeni broj kućica biće postavljen u blizini škola i vrtića, jer su gradski psi, koji su prošli program CNR potpuno socijalizovani i nisu opasni.

pancevo1

Društvo prijatelja životinja Ljubimci pozvalo je građane da se jave ukoliko mogu da doniraju materijal za izgradnju kućica – stiropor, selotejp, najlon, lepak, slamu, silikon i drugi koristan materijal. Svi zainteresovani da pomognu mogu da se jave na mail info@ljubimci.org.rs.

Volonteri društva će ponovo organizovati pravljenje ovakvih kućica, jer se to pokazalo kao dobro i jeftino rešenje.

kucice
Printscreen: b92


Da li znate koliko je novca iz gradske kase izdvojeno za ovakav projekat?

Tačno nula dinara!

Pančevački psi i mačke spavaće u toplim kućicama, dobrovoljcima je bilo zadovoljstvo da se druže i zajedno prave kućice, dobri ljudi donirali su materijal, grad je samo dao zeleno svetlo ljubiteljima životinja da jednu plemenitu ideju sprovedu u delo.

Zbog toga je još manje jasno zbog čega ovakve volje nema i u drugim opštinama u Srbiji…

Izvor: životinje.rs

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.