Društvo Srbija

Ovo je Aleksa – najbolji matematičar sveta!

Nedavno je na Tajlandu bilo održano takmičenje mladih matematičara u okviru 56. Međunarodne olimpijade. Kao jedan od najuspešnijih matematičara sveta, zlatnu medalju poneo je sa sobom u Kikindu Aleksa Konstantinov.

FOTO: Privatna kolekcija

Ovaj talentovani mladić za iSerbia portal pričao je o tome koliko je bitno organizovati svoje vreme, kakvi su utisci sa takmičenja, šta je naučio, ali otkrio nam je i kada je ljubav prema matematici počela.

Aleksa, u kom razredu osnovne škole si shvatio da imaš interesovanja prema prirodnim naukama i kada si shvatio da ćeš sigurno upisati Matematičku gimnaziju?

Moje interesovanje za prirodne nauke počelo je da se razvija još u nižim razredima osnovne škole, a u šestom razredu sam zasigurno shvatio da ću upisati Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Da li su postojala neka odricanja u tvojim svakodnevnim aktivnostima koje je prouzrokovalo vežbanje matematike?

Svakako da su postojala neka. Na primer, prestao sam da treniram košarku, jer da bi se nešto postiglo nešto mora i da se žrtvuje. Trudim se da dobro isplaniram vreme tako da postižem sve: učenje, sport, druženje.

Tokom dosadašnjeg školovanja pretpostavljam da bi ovu medalju izdvojio kao najdražu. Da li misliš da će ti ovaj uspeh biti od pomoći u daljem školovanju?

Svakako da mi je ova medalja daleko najdraža od svih. Iskreno se nadam da će mi ova medalja biti u pomoći u toku daljeg školovanja.

FOTO: Privatna kolekcija

Na 56. Međunarodnoj olimpijadi sigurno je bila velika konkurencija. Koliko dugo si se pripremao za takmičenje i da li su ti se javljali neki znakovi treme i nesigurnosti?

Konkurencija je bila jako velika. Bilo je 577 učenika iz 104 zemlje. To su sve najbolji matematičari svojih zemalja. Pripreme za takmičenja teku cele godine, nekad više nekad manje, kako bi se ostalo u kondiciji, dok su pred takmičenje pripreme svakako intenzivnije, kako samostalno tako i sa profesorima. Trema je svakako postojala, ali kad sam video zadatke ona je nestala i postao sam maksimalno smiren i koncentrisan.

Očigledno je da je tvoj izbor da se baviš matematikom. Kakvi su tvoji planovi za budućnost i gde planiraš dalje školovanje?

Svakako cu se baviti nečim sto je usko povezano sa matematikom, a sto se tiče mog daljeg školovanja, trudiću se da ga nastavim na nekom od najprestižnijih svetskih Univerziteta kako bih nastavio da stičem najkvalitetnije znanje.

Za kraj, možeš li izvući neku važnu pouku koju nosiš sa ovog takmičenja?

Ovo takmičenje bilo je za mene jedno veliko i poučno iskustvo. Najbitnije iz svega ovoga je danikad ne odustajete od onoga sto volite.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.

Autor: Ana Kotur

Izvor: iSerbia.rs

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

2 Comments

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.