Društvo Srbija

Otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Beogradu

Danas je na Mašinskom fakultetu otvorena 3DEXPERIENCE laboratorija, prva takva laboratorija u Beogradu.

Imperativ vremena u kom živimo jesu novine, a naša ambicija je da naša laboratorija bude jedno od mesta na kom će se praksa nastavljati na teoriju. Intelektualni kapital treba ugraditi u neki proizvod, to je budućnost. Stvaranjem partnerstava sa kompanijama kao što je CADCAM Data želimo da povećamo cenu kreativnosti i intelektualnog kapitala, da razvijamo nove metode i proizvode, izjavio je dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta, na otvaranju laboratorije.

Ova laboratorija studentima i nastavnicima omogućava da u virtuelnoj realnosti isprobaju ideje i koncepte za industrijske proizvode, to jest da kroz jednu platformu sagledaju ceo životni vek proizvoda – od ideje i dizajna, preko simulacije i testiranja, proizvodnje, lansiranja na tržištu, do reciklaže. Platforma povezuje projektante, inženjere, dizajnere, menadžere, marketing stručnjake, prodavce… u integrisano okruženje i predstavlja jedno od najmodernijih softverskih rešenja, a moguće je uključivanje stručnjaka različitih profila iz celog sveta, i to istovremeno.

Želimo da se tranformišemo u ekonomiju zasnovanu na znanju i da naš BDP nema mali linerani rast, već eksponencijalni. Vrata našeg fakulteta su uvek otvorena za ovakve inovativne događaje”, rekao je Mitrović i dodao da je od ove godine studentima beogradskog Mašinskog fakluteta na raspolaganju i smer Informacione tehnologije u mašinstvu.

Laboratorija je rezultat  saradnje kompanije CADCAM Data iz Beograda, koja je donirala licence za opremanje laboratorije za razvoj proizvoda, i beogradskog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imaće studenti svih nivoa studija, istraživači i profesori. Reč je o prvoj takvoj laboratoriji u Beogradu.

Čedomir Duboka, direktor za ključne klijente u CADCAM Data, rekao je da se radi o platformi koja integriše ljude različitih struka u kolaborativno okruženje koji rade s istim ciljem i jedinstvenom bazom ažuriranih podataka.

Platforma je kreirana za različite industrije, od vazduhoplovne do automobilske, trenutno njih 11. Studenti i profesori mogu da u virtuelnom okruženju učestvuju na predavanjima, da praktično testiraju neke ideje ili merenja i simuliraju rešenja. Ideja je da se studentima pruži šansa da stiču teorijska i praktična znanja u okviru ovog softverskog rešenja, koja kasnije mogu da primene u profesionalnom radu i usavršavanju, rekao je on.

Imate kontinuitet od ideje na parčetu papira do krajnjeg prizvoda. Kontinuitet i kontrola su važni, a vi sada možete i da se igrate idejom ‘šta bi bilo kad bi bilo’ jer možete da testirate neki 3D model i simulirate neku situaciju”, rekao je Duboka.

Na kraju skupa okupljenima su se obratili Andrija Ekmedžić, direktor i rukovodilac projektne organizacije u Koneleku, Mladen Kličković, student III godine Mašinskog fakulteta i vođa tima BEOAVIA, i Petar Vojinović, osnivač i glavni urednik regionalnog portala o vazduhoplovstvu Tango Six, koji su govorili o svojim iskustvima u radu i dali podršku projektu i studentima.

Otvaranju 3DEXPERIENCE laboratorije prisustvovali su student i profesori Mašinskog fakulteta u Beogradu, predstavnici kompanija Airbus i Dassault Systemes i i brojni gosti.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.