Društvo Srbija

Otvoren prvi vetropark u Srbiji

Kompanija MK Fintel Wind, danas je svečano otvorila vetropark Kula, koji je ujedno i prvi vetropark u Srbiji. Radi se o postrojenju koje se sastoji od tri vetrogeneratora visine 178 metara, a u čiju je izgradnju uloženo 15 miliona evra. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u prisustvu investitora i brojnih zvanica, zvanično je pustio u rad prvi vetropark u Srbiji. Domaćin skupa Tiziano Giovanneti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a, izrazio je zadovoljstvo što je realizacijom projekta pokazano da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već može biti i uspešno.

Tiziano Giovannetti otvara vetropark Kula
Tiziano Giovannetti otvara vetropark Kula

„Događaj kojem danas prisustvujemo od ključnog je značaja za sektor energetike za celu Srbiju. Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što je ova “green-field” investicija konačno realizovana u Srbiji. Ovo je potvrda naše strateške opredeljenosti razvoju na tržištu Srbije, i imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Od rada vetroparka korist će imati svi, država i društvo u celini, opština Kula, mi kao kompanija i pre svega potrošači”, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a.

Ministar Antić na otvaranju prvog vetroparka
Ministar Antić na otvaranju prvog vetroparka

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo izuzetno važan dan za srpsku energetiku.

„Dan u kojem Srbija dobija prvi vetropark potvrda je dobre politike u oblasti energetike, koju vode Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo. To je snažna potvrda da će Srbija svojim podsticajnim merama obezbediti izgradnju većeg broja kapaciteta iz obnovljivih izvora. Uskoro će biti usvojen set od tri uredbe u sklopu kojih će biti definisan i novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovlјivih izvora, koji će omogućiti veću sigurnost investitorima za ulaganje u vetroparkove i ostale obnovlјive izvore. Srbija do 2020. godine treba da poveća udeo obnovlјivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21 odsto na 27 odsto, i mi očekujemo da ćemo taj cilј uspeti da ostvarimo, pre svega zahvalјujući snažnoj podršci i podsticajima države za ulaganje u „zelenu energiju“, kazao je ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić. Prema Akcionom planu, od ukupno planiranih 1092 MW, 500 MW je planirano da se proizvede iz vetroelektrana.“  

Vetropark Kula koji će snabdevati srpsku elektroenergetsku mrežu, sastoji se od tri vetrogeneratora instalisane snage 9,9 megavata (MW). Vetrogeneratori, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi, proizvodiće oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. U pripremim radovima korišćen je beton i čelik iz Srbije, angažovane su domaće kompanije i projektantske kuće, dok je u finansiranju projekta učestvovala Erste Banka.

„Finansiranje projekata obnovljivih izvora energije je jedno od strateških opredeljenja Erste Banke. Do sada smo u „zelene“ projekte uložili oko 55 miliona evra, a saradnja sa kompanijom MK Fintel Wind donela nam je novo iskustvo, imajući u vidu da je ovo prvi vetropark koji smo finansirali. Dobri primeri saradnje između Erste banke i investitora daju nam svima „vetar u leđa“ da ovakvu praksu nastavimo i u budućnosti“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.