Društvo Srbija

Oni prave zanimljive časove: Najbolje učiteljice, nastavnici i nastavnice u 2015.

Ja volim svoju učiteljicu jer pravi zanimljive časove – ovako je jedna učenica četvororazrednog izdvojenog odeljenja od osmoro đaka, iz sela Izvarica kod Žagubice Osnovne škole Moša Pijade, opisala svoju učiteljicu Zvonimirku Jovičić, koja je uz 15 kolega, dobitnica priznanja Najbolji edukator Srbije za 2015. godinu.

Učiteljica koja sama piše scenarije, dramske komade i pesme za neke od svojih priredbi, nakon svečane dodele i koktela u Beogradu, rekla mi je da je za nju koja dolazi iz male škole u kojoj nema dovoljno nastavnih sredstava, ali kreativnosti ima na pretek, ova nagrada veliki podsticaj.

Dobitnice priznanja

Sa njom su se družile i sabirale utiske i tri Nišlijke: magistar fizičkih nauka Ivana Krulj koja radi Osnovnoj školi Đura Jakšić u Ćupriji, nastavnica matematike Slađana Trajković iz Tehničke škole 15. maj iz Prokuplja i Mirjana Rašić Mitić, nastavnica matematike u niškoj Osnovnoj školi Sveti Sava.

– Direktor je moje kolege o ovoj izuzetnoj nagradi obavestio posredstvom oglasne table, zbog čega sam dobila dosta čestitki, dok đacima ove lepe vesti planiram sutra da kažem. Uradiću to na poseban način – rekla mi je profesorka Ivana Krulj, koja u nastavi primenjuje praksu da stariji učenici uvode mlađe u fiziku, pozivajući ih da ispitaju prirodu izvodeći oglede zajedno sa njima. Autorka je bloga Fizika sa nama, a njeni učenici na takmičenjima postižu značajne rezultate, među kojima su i prve nagrade na državnim takmičenjima i plasman na Srpsku fizičku olimpijadu.

DSC_5049

Nastavnica Mirjana Rašić Mitić, koju su roditelji prijavili na ovaj konkurs, ispričala mi je da su joj se noge odsekle kad je obaveštena da je na spisku nagrađenih. Njeni učenici često su u ulozi istraživača, nekada prolaze kroz lavirinte, nekada su u potrazi za blagom, a prave i 3D blokove uz koje savladavaju prostor.

– Zahvaljujući ovom velikom priznanju, koje je i velika obaveza, dobila sam dodatni motiv da i jačim tempom nastavim u inovacijama i da sve svoje slobodno vreme posvetim prosveti i deci.

Njena koleginica Slađana Trajković izdvojila je projekat „Matematika u forenzici“ na kojem radi, kao i brojne međunarodne akcije i neobične časove na kojima njenim đacima nikad nije dosadno. Za Slađanu kažu da nije nastavnica koja predaje samo matematiku, jer sa njom učenici uče i informatiku, ekologiju, arheologiju, metereologiju, seizmologiju, hemiju, astronomiju.

Nastavnica programiranja Svetlana Radlovački iz vršačkog Školskog centra Nikola Tesla srećna je što je udruženje Živojin Mišić primetilo nastavnike koji ulažu mnogo energije i truda u svoj rad.  

– U našoj zemlji ima mnogo naših kolega koji rade istim tempom kao mi, i lepo je da nas 16 i njih predstavljamo – istakla je nastavnica, koja koristi nove metode rada i platforme, kako bi učenicima programiranje učinila interesantnijim.  

DSC_4976

Porazgovarao sam i sa Zoricom Ivanović, magistrom filoloških nauka i nastavnicom srpskog jezika i književnosti u Tehnološkoj školi u Paraćinu.

– Na jednom blogu koji vodim su elektronske knjige, prezentacije i testovi koje moji đaci mogu da skinu i da rešavaju, drugi sadrži đačke radove, treći prati razmenu naših đaka i đaka gimnazije u Auzburgu, dok na četvrtom pišem o problemima srednjeg doba – rekla mi je Zorica koja kaže da ima toliko energije da i kada ne radi u školi i kada nema druge obaveze, stiže da uređuje svoju baštu na selu.  

Najmlađa učesnica ove godine je nastavnica biologije, dvadesetsedmogodišnja Ena Horvat iz Osnovne škole Nikola Vukićević iz Sombora.

– Sa decom dosta radim van nastave, u biološkoj i ekološkoj sekciji. Bavimo se naukom i volontiranjem kako bih im proširila vidike i kako bi u najranijem dobu počeli da uviđaju stvari oko sebe – kaže mlada nastavnica, koja, iako je na zameni, već dve godine ima jaku unutrašnju motivaciju, jer uživa u radu sa decom.

– O prosvetnim radnicima postoje brojne predrasude da su nesposobni da bi se bavili nečim drugim, da su bili najlošiji đaci i da su osrednji kadar u intelektualnoj populaciji. Naravno da ništa od toga ne stoji, a dokaz su i ova pruznanja koja smo dobili – nadovezala se nastavnica Ivanović.   

Prosvetni radnici – dobitnici ovogodišnjih priznanja i plaketa, dobili su od organizatora – Udruženja za podsticanje preduzetništva Živojin Mišić po 100.000 dinara koje će potrošiti na unapređenje svog rada kroz projekte i opremu i po 40.000 dinara, što je lični deo nagrade.

Zanimljivo je da je na konkurs pristiglo 330 prijava, a u izboru su pored Udruženja učestvovali prošlogodišnji najbolji edukatori, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Olivera Todorović ispred Centra za razvoj zaposlenih u obrazovanju, direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović i koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović – Babić. Važni kriterijumi bili su koliko su edukatori dobri primeri đacima, koliko se u sklopu nastave ili vannastavnih aktivnosti dodatno zalažu za razvijanje učenika, njihovih talenata, znanja i sposobnosti i koliko podstiču na razmišljanje i istraživanje, rad i trud.

Ukoliko želite da pogledate kompletan spisak nagrađenih kliknite ovde, a Priču sa dušom o prošlogodišnjim dobitnicima pronađite na ovom linku.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.