Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Ojačajte mentalnu snagu uz 20 minuta vežbanja

Obucite šorts i počnite da radite na mentalnoj snazi. Samo 20 minuta vežbanja može da podstakne hemijske supstance u mozgu koje su od ključnog značaja za memoriju i raspoloženje.

Istraživači su skenirali mozak 38 zdravih dobrovoljaca pre i nakon intenzivne vožnje bicikla u trajanju od 20 minuta. Vežbanje je podiglo nivo i glutamata i GABA – dva ključna neurotransmitera koji pomažu ćelijama da međusobno komuniciraju, piše u ovom broju časopisa Journal of Neuroscience.

gettyimages-200235636-001-1200x800

,,Ovaj efekat je trajao oko 30 minuta po završetku vežbanja’’, kaže Ričard Medok sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu. Nivo obe hemijske supstance je bio viši na početku studije kod dobrovoljaca koji su vežbali prethodne nedelje. Iz ovoga se zaključuje da redovno vežbanje može da dovede do znatnog povećanja neurotransmitera.

Medok kaže da početni rezultati druge studje govore da podsticanje hemijskih supstanci poboljšava memoriju. Njegov tim planira da sprovede test da bi video da li ove promene takođe pomažu ljudima koji pate od depresije, kod kojih je nivo glutamata i GABA nizak.

Izvor: newscientist.com

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.