Društvo Psihologija Telo & Duh Srbija

Odluke koje treba da napravimo kako bismo imali kvalitetnije odnose u 2019. -2-

Ukoliko ste propustili prethodni tekst na ovu temu, pročitajte ga OVDE.

Sada nastavljamo sa predlozima pomoću kojih možemo da ostvarimo još kvalitetnije partnerske odnose u 2019.

Isplanirajte put

Možda je odnos sveđ i ovo bi bio vaš prvi zajednički put, ili ste zajedno godinama i naći dadilju je nemoguće. Ali ako uspete ovo da ostvarite, putovanje može da bude pravi game-changer za vaš odnos. Zajedničko izlaženje iz zone komfora i provodjenje veće količine vremena zajedno će učiniti da se osećate povazanijima nego ikad. Ako noćenje negde drugde nije opcija, iz kog god razloga, onda idite na celoddnevni izlet na reku, jezero, planinu.. cilj je da provedete malo više vremena zajedno u odnosu na klasični izlazak u grad

 

Iskazujte više fizičku nežnost

Vi u svojim kasnijim tridesetim verovatno možete da se povežeta sa ovim – posle puno vremena zajedno, poslovnog života, držanje za ruke, ljubljenje i intima postaju rutinski. Pokušajte da se vratite na početak veze i da se ljubite kao tinejdžeri, držite za ruke kada gledate TV na kauču, da neočekivano zagrlite partnere. Fizička intimnost odmah utiče i na emotivnu intimnost, tako da fokusiranjem na ovu stavku pomažete i vašu emotivnu bliskost.

 

Uradite digitalni detoks

Da sva tehnologija koja nam stoji na raspolaganju definitivno olakšava naš život, ali ako provodite sastank sa svojim partnerom šaljući SMSove, skrolujući kroz Instagram umesto da razgovarate onda i nemaju toliko korisnu funkciju. Fokusirajte se više na svoju emotivnu konekciju umesto na WiFi konekciju – ostavite telefon sa strane dok provodite zajedničko vreme i postavite granice po pitanju korišćenja telefona dok ste zajedno.

 

Promenite jezik kojim se raspravljate

Način na koji fovorite ima ogroman uticaj na sve, od bliskosti u vašoj vezi do načina na koji vas dvoje komunicirate. Kada izražavate nešto što vas je naljutilo uvek se fokusirajte na to  zašto se osećate povredjeno umesto na to šta je vaš partner uradio da vas povredi.

Recite: „Osećam se kao da ne ceniš moj napor jer sam se trudila/ trudio oko večere na koju si zakasnio/zakasnila.“ Umesto: „Sve je propalo jer si zakasnio/la.“

Recite: „Razumem“ kada partner iznosi svoju stranu i uzmite to u obzir umesto da se osećate uvredjenima.

Uvek, ali uvek se podsećate da borba treba da bude vas dvoje protiv problema, umesto vas dvoje jedan protiv drugog. Cilj je da u budućnosti izbednete problem, a ne ko je u pravu.

 

Zapravo oprostite i zaboravite

Svako ko je ikada bio u vezi je bio u začaranom krugu: – jedna osoba uradi nešto što smeta drugoj, dolazi do problema u komunikaciji, svadja eskalira, neko se izvini i svadja se završi. Takodje znamo osećaj opraštanja jer samo želimo da se svadja završi ili jer ne znamo šta drugo da uradimo, dok i dalje delom ostajemo nezadovoljni ishodom i povredjeni situacijom. Ovo će se pojaviti u narednoj svadji gde nećemo moći da izdržimo nego da se vratimo na greške koje je partner napravio prošli put. I to postaje potpuno neproduktivan začarani krug.

Ako oprostite partneru, znači da treba da to i „zaboravite“. To znači da ste to obradili, da ste videli njihovu perspektivu i osećate se kao da su i oni videli vašu. Vaš odnos se poboljšava jer razumete jedno drugo bolje. Tako da nemojte da opraštate dok se tako ne budete osećali i nemojte da izvlačite prethodne greške u novim raspravama.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.