Društvo Srbija

Novak Đoković posetio decu izbeglica i migranata u UNICEF-u u Srbiji

Najbolji svetski teniser juče je u Beogradu, kao ambasador dobre volje, posetio decu izbeglica i migranata.

Svakodnevno kroz Beograd prođe na stotine dece, koja sa svojim porodicama beže iz ratom zahvaćenih zemalja najtoplijeg kontinenta. Od Afrike do Srbije dolaze peške, prelazeći na hiljade kilometara. Na putu se susreću sa raznim preprekama, a najteže im padaju nepovoljni vremenski uslovi, nedostatak vode i hrane. Od početka 2015. godine, do sada je u Srbiji registrovano više od 129 hiljada osoba kao tražioci azila, a prema procenama Agencije Ujedinjenih Nacija za izbeglice (UNCHR) najmanje još toliko njih je prošlo bez registracije.

 (Fotografija: Novak Đoković sa decom migranta i izbeglica, Beograd, 2015)

UNICEF (engl. „United Nations International Children’s Emergency Fund”) je uspostavio dva dečja kutka koja su opremljena edukativnim materijalima i igračkama. Jedan kutak se nalazi u Beogradu, a drugi u Preševu. U ovim gradovima angažovani su dodatni socijalni radnici, kako bi pomogli u identifikaciji najugroženijih porodica i dece. Uspostavljeni su i prostori za majke i bebe. Svaki kutak može da primi do 50-oro dece, a u njima se do sada odmaralo preko hiljadu deteta sa porodicama, uzrasta od šest do deset godina.

„Duboko sam dirnut nastalom situacijom sa decom migranata i migrantskom krizom, uopšte. Ovoj očajnoj deci neophodna je adekvatna pomoć”, rekao je svetski reket broj jedan, Novak Đoković.

Svako ko želi da pomogne može da uplati svoju donaciju UNICEF-u u Srbija.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.