Društvo Srbija

Novak Đoković fondacija: Lepše detinjstvo za 5.000 dece u Srbiji

Novak Đoković fondacija će do kraja ove godine realizovati 20 projekata za čije potrebe će biti izdvojeno oko 700.000 evra. Reč je o projektima koji su izabrani na konkursu u periodu od 20. oktobra do 20. decembra prošle godine. Sredstva će biti uložena u rekonstrukciju i adaptaciju predškolskih i školskih objekata, kao i nabavku neophodnog nameštaja i opreme namenjene mališanima iz 20 gradova širom Srbije. Projektima će biti obuhvaćeni i objekti u opštinama koje su bile pogođene poplavama u toku 2014. i 2016. godine, a u planu je i adaptacija prostora u nedovoljno razvijenim sredinama, gde će biti otvorene nove Školice života.

Prilikom predstavljanja novih projekata Jelena Đoković, direktorka Novak Đoković fondacije istakla je da je fondacijski tim pažljivo i temeljno birao projekte koji će biti realizovani u ovoj godini.

D7D_8097

„Tokom prošlogodišnjeg konkursa na adresu Fondacije pristiglo je 1.400 projekata. Trudili smo se da izaberemo one u kojima deca pohađaju predškolske programe u veoma teškim uslovima i želeli smo to da promenimo nabolje. Puno vremena i truda smo uložili kako bismo napravili najadekvatniji izbor predškolskih i školskih ustanova koje će u narednih nekoliko meseci biti rekonstruisane, sređene i opremljene. U svom radu polazimo od toga da je za srećno detinjstvo svakog deteta veoma važno ulagati u programe ranog obrazovanja i razvoja, kako bismo stvorili jednake šanse za sve njih. Verujemo da će ove investicije omogućiti da 5.000 mališana iz 20 gradova, u kojima ćemo realizovati projekte, dobije bolje uslove odrastanja. Ovo je prilika i da pozovem sve pojedince i kompanije da razmišljaju o budućnosti naših najmlađih i pomognu kako bi deca sanjala velike snove“, rekla je direktorka Fondacije.

Tim Novak Đoković fondacije je već krenuo sa radom i svakodnevno je na terenu kako bi svi projekti bili završeni u predviđenom roku.

„Sredstva koja ćemo uložiti su za sada okvirna i iznose 700.000 evra. Konačan iznos ćemo znati kada budemo potpisivali ugovore, odnosno kada budemo imali uvid u celokupnu situaciju u svakoj ustanovi, i o tome informisati javnost.  Najveći projekti za ovu godinu su rekonstrukcija objekta PU „Naša radost“ u Aleksandrovcu, zatim adaptacija stare škole za potrebe vrtića u Medoševcu kraj Niša i rekonstrukcija objekta „Veseli cvetovi“ u Smederevu. Učinićemo sve da popravimo situaciju u Žagubici u PU „Poletarac“ gde mališani dane provode u lošim uslovima i nemaju adekvatne igračke, stolove i stolice. Radujemo se što će deo Doma zdravlja u Prnjavoru za koji mesec biti nova Školica života, dok će Mesna zajednica u Odžacima, takođe biti prilagođena potrebama mališana, pa će i tu nići deseta po redu Školica života“, rekla je Gorana Džudža Jakovljević, projektna menadžerka Novak Đoković fondacije.

D7D_8263

Projekti koji će biti završeni među prvima su uređenje igrališta u Novom Bečeju i opremanje dvorišta u tri vrtića u okviru PU „Radost“ u Srbobranu.  U toku su, takođe, i pripreme kako bi se krenulo sa preuređenjem stare škole za potrebe vrtića u Medoševcu.

PROJEKTI NOVAK ĐOKOVIĆ FONDACIJE ZA 2016. GODINU
REKONSTRUKCIJA I ADAPTACIJA PREDŠKOLSKIH I ŠKOLSKIH USTANOVA
PODNOSILAC PRIJAVE PROJEKTAOPŠTINA/GRADKRATAK OPIS PROJEKTA
PU Naša radostSmederevoGrađevinski radovi u vrtiću Veseli cvetovi
Organizacija Prvi korakMedoševac, NišAdaptacija objekta stare škole za potrebe vrtića
PU Olga Jovičić Rita PožegaRekonstrukcija sanitarnih čvorova u vrtiću Bambi
Gimnazija GučaGučaRekonstrukcija škole oštećene u ovogodišnjim poplavama
PU Radosno detinjstvoNovi SadZamena stolarije u vrtiću Veverica
PU Milka DimanićVlasotinceZamena PVC stolarije
PU Naša radostAleksandrovacRekonstrukcija stolarije
ŠKOLICE ŽIVOTA
PODNOSILAC PRIJAVE PROJEKTAOPŠTINA/GRADKRATAK OPIS PROJEKTA
PU Naše deteŠabacAdaptacija dela Doma zdravlja u Prnjavoru za potrebe Školice života
PU PoletaracOdžaciAdaptacija objekta Mesne zajednice za potrebe Školice života
OPREMANJE PREDŠKOLSKIH I ŠKOLSKIH USTANOVA
PODNOSILAC PRIJAVE PROJEKTAOPŠTINA/GRADKRATAK OPIS PROJEKTA
PU PoletaracŽagubicaOpremanje vrtića stolovima i stolicama
Mašinsko tehnička školaSvilajnacNabavka školskog nameštaja
PU Dečja radostĆuprijaOpremanje stolicama i ormarićima
REKONSTRUKCIJA I OPREMANJE DVORIŠTA I IGRALIŠTA
PODNOSILAC PRIJAVE PROJEKTAOPŠTINA/GRADKRATAK OPIS PROJEKTA
PU UžiceUžiceRekonstrukcija i adaptacija dvorišta vrtića
PU SunceGornji MilanovacIzgradnja igrališta u isturenom objektu PU
PU Naša radostSuboticaOpremanje igrališta vrtića Maštalica
PU Pava SudarskiNovi BečejUređenje igrališta
PU Prva radostŽitorađaUređenje i adaptacija dvorišta
PU Nada VeljkovićKruševacUređenje i adaptacija igrališta vrtića Neven
PU RadostSrbobranOpremanje dvorišta  u vrtićima Crvenkapa, Pčelica i Bambi
PU PoletaracStara i Nova PazovaOpremanje celog dvorišta vrtića Bubamara i dela dvorišta vrtića Sunce

FONDACIJA U BROJKAMA

Od 2012. do danas uloženo 3 miliona evra

6.500 dece obuhvaćeno projektima Fondacije

Uređeno 14 škola

Održano 35 obuka za nastavnike

Obučena 632 nastavnika koji rade sa 1.660 predškolaca i 875 osnovaca

Organizovana tri kampa prijateljstva kojima je obuhvaćeno 300 mališana

Završeno 38 projekata

Obnovljeno 16 vrtića

430 porodica uključeno u projekat „Porodični saradnik“

250 đačkih klupa kupljeno

1.400 knjiga donirano

3.000 komada odeće prikupljeno i podeljeno mališanima

Desetine volontera i stotine donatora veruju u snove hiljada mališana!

Najznačajniji projekti Novak Đoković fondacije do sada:

„Školice života – zajedno za detinjstvo“

Cilj ovog projekta je unapređenje uslova u sredinama sa lošom ekonomskom situacijom, kako bi deca mogla pravilno da odrastaju, ostvare pun potencijal, dobiju samopouzdanje i steknu želju za učenjem tokom celog života. Do sada je otvoreno sedam Školica i to u: Ljigu, Raškoj, Kniću, Merošini, Kraljevu, Vladičinom Hanu i Lučanima, u vrednosti od 28.5 miliona dinara, a u toku je izgradnja osme u Jaloviku. Projekat Školice života realizujemo zajedno sa partnerima iz Centra za interaktivnu pedagogiju. Osim adaptacije, izgradnje i opremanja prostora u kojem deca borave, Fondacija intezivno radi na obukama vaspitača i nastavnog osoblja predškolskih ustanova, kako bi primenjivali savremene metode rada sa decom.

Porodični saradnik

Ovaj trogodišnji projekat, koji je ušao u svoju finalnu fazu u potpunosti se finansira i realizuje u saradnji sa UNICEF-om i Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije. Reč je o pilotiranju nove usluge u sistemu socijalne zaštite, čiji je cilj da se pomogne roditeljima da naprave bolje okruženje za rast i razvoj njihove dece. Usluga se, takođe, koristi u slučajevima kada se deca vraćaju kući (bilo iz institucije ili hraniteljske porodice) i tamo gde je porodici potrebna podrška, kako bi bili sigurni da proces ponovnog spajanja porodice protiče bez problema. Pilotiranje je razvijeno u bliskom partnerstvu sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu i to u četiri dečja centra: u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Do sada je u program uključeno 430 porodica i očekuje se da ovaj projekat postane deo redovnog sistema socijalne zaštite.

Pomoć poplavljenima

Maja 2014. godine Srbiju i ceo region su pogodile nezapamćene poplave. Osnivač Novak Đoković uplatio je Fondaciji ceo nagradni fond turnira u Rimu, a potom je nastavljeno intezivno prikupljanje novca kako bi Fondacija bila spremna da pomogne u procesu obnove. NĐF se angažovala u sanaciji – pre svega predškolskih objekata. Urađena je rekonstrukcija najvećeg vrtića „Veseljko“ u Obrenovcu, opštini koja je najviše pogođena poplavama, kao i opremanje obdaništa “Ciciban” i “Zeka”, takođe, iz Obrenovca.  Ukupna donacija poplavljenim predškolskim objektima u ovoj opštini iznosila je blizu 800.000 dolara.  Donacije su usmerene i na vrtić „Galeb“ u Petrovcu na Mlavi, gde je za sanaciju i opremanje izdvojeno 15.5 miliona dinara. Nakon poplava, za manje od dva meseca renovirana su i dva objekta Predškolske ustanove „Dečija radost” u Svilajncu, u iznosu od 17 miliona dinara.

Drugarijada

„Drugarijada“ je kamp prijateljstva, tradicionalni događaj koji se održava u okviru Dečije nedelje. Kamp je namenjen deci iz socijalno ugroženih sredina, uzrasta od sedam do 10 godina, sa ciljem da se u prirodnom okruženju, kroz sportske i druge aktivnosti pomognu razvoj i unapređenje različitih životnih veština. Nastao je iz želje da se povežu deca iz različitih krajeva Srbije, da se tokom boravka u kampu druže, steknu nova prijateljstva, ovladaju novim veštinama, obiđu nova mesta i ponesu divna iskustva.

Učesnici “Drugarijade” su učenici koji dolaze iz isturenih odeljenja osnovnih škola opština koje spadaju među najugroženije u Srbiji, a u kojima Fondacija realizuje projekat “Školice života – zajedno za detinjstvo” u saradnji sa CIP Centrom za interaktivnu pedagogiju iz Beograda.

Do sada su održane tri „Drugarijade“ – na Kopaoniku 2013, u Beogradu 2014. i Zlatiboru 2015. godine, kada je Fondacija ugostila više od 85 mališana iz Valjeva, Lučana, Vladimiraca i Mačkata.

MindUP

Novak Đoković fondacija i Hawn fondacija iz Velike Britanije potpisale su Sporazum o saradnji na implementaciji MindUP™ programa u škole i vrtiće u Srbiji. MindUP je inovativan program razvijen od strane nastavnika, psihologa i neurologa iz SAD za decu/učenike koji pohađaju vrtiće  i osnovne škole. U sadržajima koji se realizuju sa decom uzrasta od četiri do 13 godina, kroz ovaj program ona uče o funkcionisanju mozga, kao i o tome šta se dešava  kada se osećaju ljuto, tužno, uplašeno i kada su pod stresom. Mališani zapravo uče da reaguju na adekvatan način, i da pre svega njihov mozak mudro bira konstruktivne reči i dela.

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, MindUP program je startovao 2015. i on će se implementirati u obrazovno-vaspitni sistem u Srbiji u naredne dve godine. Postojeći MindUP program biće prilagođen za rad sa nastavnicima, vaspitačima, učenicima i njihovim roditeljima/starateljima za vrtiće i osnovne škole u Srbiji.

Magazin „Original“

Fondacija je prošle godine pokrenula magazin „Original“, mesečnik namenjen studentima u Srbiji. Magazin je nastao sa željom da studente zainteresuje za teme iz oblasti kulture, obrazovanja, umetnosti, sporta i nauke. Osmišljen je i kao kvalitetan priručnik za uspešno studiranje, ali i buduće poslovne izazove. Njegove stranice krase inspirativne životne priče uspešnih ljudi iz celog sveta, ali i regiona. Do sada je izašlo devet brojeva u kojima su objavljeni ekskluzivni intervjui sa mnogim poznatim ličnostima iz sveta mode, sporta i biznisa, poput, Ane Vintur, Ričarda Brensona, Kevina Sistroma, Borisa Bekera, Džona Galijana, Arijane Hafington, Karli Klos.

„Original“ je okupio i neke od najuglednijih domaćih novinara, dramaturga i pisaca, među kojima su Branko Rosić, Dejan Stojiljković, Igor Marojević, Željko Pantelić i drugi.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.