Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Izveštaj „Nikotin bez pušenja smanjenje štetnosti duvana“ Kraljevskog koledža lekara u Velikoj Britaniji

Elektronske cigarete mogu biti od koristi za javno zdravlje, pa bi zato pušače trebalo uveriti u to i podstaći ih da koriste ovaj proizvod, koji je mnogo bezbedniji od tradicionalnih cigareta, zaključak je izveštaja „Nikotin bez pušenja: smanjenje štetnosti duvana“ koji je danas objavio Kraljevski koledž lekara u Velikoj Britaniji.

Da bi se sprečile bolesti izazvane pušenjem ova ugledna institucija podržava osmišljavanje altrenativnih strategija, koje mogu dovesti do smanjenja štetnosti duvanskih proizvoda.

Slika: gponline.com
Slika: gponline.com

Ono što se naglašava u ovom izveštaju je da na osnovu dostupnih dokaza ne može da se tvrdi da je korišćenje elektronskih cigareta ulazna kapija za svet pušača, čak  naprotiv. Na osnovu njihovog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji utvrđeno je da elektronske cigarete konzumiraju oni koji koriste ili su koristili duvan. Koledž tvrdi da ovaj alternativni duvanski proizvod nije značajnije privukao odrasle ljude, koji nikad nisu pušili, niti podstakao mlade da počnu sa pušenjem. Elektronske cigarete uglavnom koriste pušači i njihova konzumacija može dovesti do prestanka pušenja. Tako posmatrano, elektronske cigarete su zapravo kapija za ulazak u svet nepušača.

U izveštaju se ne poriče potencijalni rizik od dugotrajne upotrebe elektronskih cigareta, ali podaci pokazuju da postoji najviše 5 odsto rizka u odnosu na zavisnost koju izazivaju tradicionalne cigarete.

Slika: ibtimes.co.uk
Slika: ibtimes.co.uk

Tim lekara koji je radio na ovom izveštaju smatra da je neophodno da i ova oblast bude zakonom regulisana, ali sugerišu da regulativa ne bi trebalo da koči razvoj i upotrebu elektronskih cigareta. Regulatorna strategija bi trebalo da ima izbalansiran pristup, kako bi se osigurala bezbednost proizvoda i omogućilo pušačima da koriste elektronske umesto tradicionalnih cigareta.

Najnoviji izveštaj Kraljevskog koledža lekara, koja se još od davne 1962. godine zalaže za prevenciju pušenja, zaključuje da i pored potencijalnih rizika proizvodi smanjene štetnosti imaju veliki potencijal za napredak ka društvu bez duvanskog dima.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.