Društvo Hrana&Piće Srbija

Najbolji letnji obroci: lagana i za nijansu slanija jela

Ukoliko ste se tokom prethodnih meseci privikli na zdraviji režim ishrane, evo nekoliko saveta kako da nastavite da ga praktikujete tokom najtoplijeg dela godine. Leti bi trebalo jesti što laganija i za nijansu slanija jela, s obzirom na to da u ovom periodu gubimo više tečnosti nego tokom drugih godišnjih doba. Pored toga, organizmu je tada potrebna hrana koju će lakše variti, pa vam zato preporučujemo onu sa dosta  minerala i skroba.

1. Malo-malo, u medijima i na društvenim mrežama osvane vest da doručak ipak nije „najvažniji obrok“. Međutim, činjenica je da će on uticati na ishranu tokom čitavog dana, jer će odrediti koliko će obilni biti ručak i večera. Savet je da tokom leta ujutru izbegavate teške namirnice, poput kajmaka, jaja i slanine i da ih zamenite svežim povrćem i laganim, hladnim sendvičima.

2. Kada je reč o ručku, nakon ovog obroka se uglavnom vraćamo sedenju, što znači da nismo aktivni i ne trošimo kalorije. Kako biste imali bolju kontrolu nad količinom, kalorijama i sastojcima, preporučujemo da sami skuvate ručak i ponesete ga na posao. Samsung Dual Flex rerna može vam pomoći da u ovome budete maksimalno efikasni, s obzirom na to da omogućava pripremu više jela istovremeno, zahvaljujući dvostrukim vratima i odvojenim zonama sa različitim programima i temperaturama. Osim toga, rerna će se posle upotrebe sama očistiti, koristeći sistem pirolitičkog čišćenja koji zagreva udubljenja i sagoreva svu preostalu masnoću i ostatke od kuvanja.

3. Dobroj i ukusnoj letnjoj večeri na ruku idu duži dani, budući da uglavnom idemo na spavanje kasnije, a samim tim imamo na raspolaganju više vremena za trošenje suvišnih kalorija. Dakle, možemo se s vremena na vreme počastiti nešto obilnijom večerom, imajući u vidu da je lagana hrana i tada najbolji izbor. Obrok salata, pasta ili jelo poput čamaca od tikvica ili plavog patlidžana sa tunjevinom i paradajzom biće pravo uživanje.

4. Za desert, umesto torte i kolača, uzmite voće. Ono će vas savršeno osvežiti, a biće spremno za svega nekoliko trenutaka. Potrebno je samo da ga očistite i dobro operete!

5. Izbacivanje gaziranih pića je takođe poželjno i savetuje se zamena običnom vodom. Ako ipak želite da se počastite ukusnim napitkom, možete se odlučiti za limunadu ili ledeni čaj, koji imaju malo kofeina i šećera. Pored toga, tečnost možete uneti u organizam i tako što ćete pojesti parče svežeg krastavca ili pomorandže.

Leto toliko volimo zbog trenutaka koje provodimo na otvorenom. Kako biste maksimalno uživali u toplom i lepom vremenu, pokušajte da jedete napolju što više možete – u dvorištu, na klupi ili na terasi. Verujte, uživaćete!

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.