Društvo Srbija

Momci, da li želite da budete lideri? Nabacite mišiće

Mišićna masa može da popravi imidž neke osobe kao potencijalnog lidera, ali samo ako ona ne odaje utisak nasilnika, kaže jedna nova studija.

Istraživači su zamolili žene i muškarce da ocene status i liderske kvalitete na osnovu fotografija. Učesnici u studiji su u najvećem broju povezali fizičku snagu muškaraca sa višim statusom ili ulogom lidera.  Međutim, fizička snaga nije povezana sa statusom ili liderstvom kod žena.

,,Fizički jakim muškarcima na slikama je pridavan viši status zato što su shvaćeni kao lideri’’, kaže koautor studije Kameron Anderson (Cameron Anderson), profesor menadžmenta na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju.

,,Naši rezultati se podudaraju sa brojnim stvarnim primerima snažnih muškaraca na visokim položajima’’, kaže Anderson u saopštenju univerziteta.

Međutim, autori studije dodaju da ovi rezultati ne znače obavezno da su fizički slabiji muškarci u podređenom položaju.

,,Izgled koji odiše fizičkom snagom daje ljudima prednost ali nije presudan. Ako se ponašate tako da pokazujete da jeste ili niste lider, snaga nema nikakvog uticaja’’, kaže Anderson.

Istraživači su takođe otkrili da snažni ljudi ne uspevaju ako se nasilnički ponašaju prema svojim rivalima.

,,Snažni muškarci za koje se smatra da mogu da se ponašaju agresivno prema drugim članovima grupe imaju niži status od svojih kolega koji su naizgled fizički slabiji’’, kaže koautor studije Eron Lukaševski (Aaron Lukaszewski), asistent profesora na Državnom univerzitetu u Oklahomi.

Studija je nedavno objavljena u internet časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Izvor: medicinenet.com

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.