Društvo Srbija

MMF i Srbija

Jedan od „Bretonvudskih blizanaca“, Međunarodni Monetarni Fond, jedna je od svakodnevnih tema u našoj zemlji. Da li sarađivati sa MMF-om ili ne može se čuti pre i posle svakih izbora. Iako je naša zemlja tj. bivša SFRJ jedna od osnivača ove institucije to ne znači nikakve povoljnosti i gledanje kroz prste Srbiji.

Pre svega moramo shvatiti ulogu i politiku MMF-a i zašto je ona vrlo nepopularna kod mnogih političara ali sa druge strane i preko potrebna. Za MMF je bitno da se uspostavi jednakost ponude i tražnje i da se smanji potrošnja. To se najlakše postiže rezanjem plata i penzija. Takođe u mnogim slučajevima MMF savetuje otpuštanja što ne može biti popularno ni u jednoj zemlji. Fond predlaže uglavnom iste programe koji su vrlo usko primenljivi i koji se u većini slučajeva odnose na platni bilans i sposobnost međunarodnog otplaćivanja dugova. Sve ovo usporava privredni rast i razvoj u zemlji. Takođe svi ovi uslovi znatno smanjuju mogućnost da će jedna takva ekonomija nakon rezova i smanjenja privredne aktivnosti biti u mogućnosti da vrati kredit i odobrenu pomoć.

Dalja kritika fondu upućuje se na njegovu odloženu pomoć. Nakon zahteva za finansijskom pomoći fond prvo šalje niz zahteva i uslova koji se moraju ispuniti i primeniti i tek nakon toga daje pozajmice koje nisu jeftine. Iako fond nije razvojna institucija sve ove mere koje fond traži i mnogi rezovi koji se moraju ispuniti da bi se moglo sarađivati sa MMF-om ipak usporavaju razvoj malih privreda i bitno utiču na njega. Uslovi koje nameće MMF često smanjuju nezavisnost politike i mnoge nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju gledaju na ove uslove kao na oduzimanje ekonomskog suvereniteta.

Upravo ovo su koristili mnogi naši političari u predizbornim kampanjama dok su sa govornica poručivali da će prestati da sarađuju sa MMF-om jer niko drugi ne može da kroji politiku naše zemlje osim njih samih. Ipak, uvek se nekako pređe preko tih reči i nastavlja saradnja. Zašto?
Odgovori su vrlo jednostavni. MMF je međunarodna institucija najvećeg renomea. Saradnja sa njim je sama po sebi dobar signal sa međunarodne kreditore i investitore. Ukoliko je saradnja sa MMF-om dobra i uspešna, lakše se dolazi do kredita koji su i jeftiniji a sa druge strane veći broj investitora se odlučuje da ulaže u zemlju koja sarađuje sa fondom.

Slobodno možemo reći da je naša zemlja zavisna od saradnje sa MMF-om. U februaru ove godine Srbija je sklopila novi aranžman sa fondom. U pitanju je trogodišnji aranžman u vrednosti 935,4 miliona specijalnih prava vučenja, odnosno 1168,5 miliona evra. Ovo ne znači da će naša vlada iskoristiti sredstva već je aranžman sklopljen kao mera predostrožnosti usled mogućih platnobilansnih razlika.

Mala privreda koja nema velikih i mnogobrojnih izvora kapitala mora da sarađuje sa jednom institucijom kao što je MMF. Ovo vidimo i na primeru svakodnevnih pitanja u vezi sa povećanjem plata i penzija. Da li sve zavisi od odluke borda MMF-a ili odluka naše vlade videćemo u narednom periodu. Ipak jedno je sigurno a to je da je MMF jedna vrsta „velikog brata“ u našoj zemlji i da se bez dogovora sa njima ne može mnogo šta postići.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.