Društvo Lepota

Mini vodič za čišćenje lica prema tipu kože

Čišćenje lica je prvi i neizostavan korak u svakodnevnoj beauty rutini. Mnogi su od čišćenja napravili pravi ritual, pa koriste različite načine i nekoliko vrsta preparata za čišćenje, ipak svima je zajednički jedan cilj – čista koža bez iritiacija. Kozmetički preparat treba da ukloni šminku sa lica, izumrle ćelije, sebum, znoj, mikroorganizme i ostale nečistoće. 

Bez obzira na to koliko je ovo jednostavan korak jutarnje i večernje rutine nege kože, puno je dilema oko čišćenja lica i izbora kozmetičkih preparata za to. Ovo je jedna od najtraženijih tema u svetu lepote, a mi vam donosimo odgovore na sva pitanja u vezi sa čišćenjem lica.

Koji proizvod izabrati?

Na tržištu je dostupno mnoštvo kozmetičkih proizvoda za čišćenje lica – gelovi, pene, ulja, balzami, micelarne vode, mleka i čvrsti čistači za lice. Prva i najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju pri izboru čistača za lice je tip kože koju imate. Takođe je važno obratiti pažnju na to kako se vaša koža menja svakoga dana, od sezone do sezone i kako starite. Trebalo bi da čišćenje lica prilagodite tim promenama.

Masna koža

Najbolji čištač za masnu kožu je onaj koji je istovremeno nežan, ali efikasan, a takvi su čistači u vidu gela ili pene za čišćenje. Oni treba da uklone šminku, bakterije i višak sebuma i tako spreče pojavu začepljenih pora. Čišćenje lica obavljajte dva puta dnevno i koristite nežno sredstvo jer previše grubi čistači masnoj koži oduzeće vlagu i prouzrokovati da koža stvori previše ulja da nadoknadi taj gubitak, što rezultira još masnijom kožom. Sastojke koje bi trebalo potražiti u čistačima lica ukoliko imate masnu kožu su salicilna kiselina, niacinamid i glina. 

Suva koža

Suvoj koža odgovaraju kremasta ili mlečna sredstvu za čišćenje koja ne sadrže nikakve iritanse (parfeme, alkohol ili sapune). Nežna formulacija preparata je ključna kako biste izbegli iritacije suve kože. Ovakva sredstva za čišćenje će očistiti vašu kožu bez uklanjanja vlage koja je važna za suvu kožu i neće dovesti do zatezanja kože niti do njenog ljuspanja. Sastojci koji prijaju ovo tipu kože su glicerin, hijaluron, biljna ulja, urea, vitamin E i ceramidi.

Osetljiva koža

Veoma slično suvoj koži, ovom tipu kože prijaju nežna sredstva za čišćenje koja ne sadrže iritirajuće sastojke. Tražite proizvode bez mirisa i izbegavajte proizvode koji pene i sadrže sulfate. Kremaste formule i formule balzama su odlične za osetljivu kožu. Ovakovoj koži pomažu sastojci poput zelenog čaja, aloje, alanotina i centele (tradicionalna azijska biljka).

Normalna koža

Kao opšte pravilo, oni sa normalnom kožom trebalo bi da koriste proizvode koji ne čine kožu previše masnom ili previše suvom. Najbolje je izabrati preparat sa sastojcima koji će hidirati i nahraniti kožu poput pantenola, hijalurona i glicerina.

Kombinovana koža

Sredstvo za čišćenje mešovite kože treba da ukloni nečistoće i višak sebuma ali bez uklanjanja prirodne vlage sa kože. Sredstva za čišćenje na bazi ulja su sve popularnija jer rastvaraju šminku i prljavštinu bez isušivanja kože. Iako možete imati dilemu oko ovih čistača, ulja zapravo privlače ulja što znači da ova vrsta sredstva za čišćenje mogu efikasno ukloniti višak sebuma sa kože bez da uklone i vlagu. 

Šta je duplo čišćenje i trebate li ga obavljati?

Ovo je jedan od najnovijih beauty trendova i metoda koji uključuje čišćenje prvo sredstvom za čišćenje na bazi ulja, zatim sredstvom za čišćenje na bazi vode. Prvi korak uključuje masiranje lica uljem ili balzamom koji će rastvoriti i SPF, šminku i prljavštinu. Masirajte najmanje jedan minut! Drugi korak je da koristite sredstvo za čišćenje koje odgovara vašem tipu kože i tako temeljno uklonite sve nečistoće sa vaše kože. 

Ne postoje dokazi koji ukazuju da je svakodnevno potrebno obavljati ovu metodu čišćenja lica. Preporučljivo je na ovaj način čistiti lice ukoliko ste toga dana imali make up na svom licu ili kremu koja ima SPF faktor.

Zašto je važno čišćenje lica i koliko često ga obavljati?

Tokom dana na koži se nakupljaju bakterije, zagađivači iz vazduha i virusi, a vrlo često je izložena sunčevim zracima i make up proizvodima. S druge strane i noću je koža izložena bakterijama, ali i nakupljanju mrtvih ćelija na njenoj površini. Zato je važno pažljivo i temeljno očistiti kožu te je pripremiti za dalje korake nege. Ne postoji striktno pravilo koliko puta čistiti lice ali 1-2 puta dnevno je sasvim dovoljno. Ne treba preterivati jer prekomerno pranje kože lica može isušiti kožu i dovesti do iritacija.

 

About the author

Kristina Blagojević

Živi i radi u Novom Sadu. Bavi se pisanjem i kreiranjem sadržaja za društvene mreže i sajtove dok završava tehnološki fakultet. U slobodne vreme isprobava nove beauty proizvode. Zaljubljena u kafu i more. Novinar i autor tekstova Adria Daily Magazina.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.