Društvo Srbija

Međunarodni dan dece obolele od raka

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka.

Svetski dan dece obolele od raka – #IJASEBORIM(Fotografija: Svetski dan dece obolele od raka – #IJASEBORIM, NURDOR)

Ovim povodom, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR organizuje dobrotvorni događaj u 12 časova na Trgu Republike, u Beogradu. Specijalno iznenađenje biće muzička podrška – beogradski bubnjari, koji će dati svoj autentični doprinos događaju. U 13 časova ka nebu će biti pušteni stotine balona podrške, čime će simbolično biti poslata poruka podrške deci koja se leče od raka u Srbiji.

U toku događaja, posetioci će imati priliku da kupovinom balona ili promotivnih artikala daju svoj doprinos izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Ovom prilikom biće postavljeni i posebni foto ramovi sa velikim zelenim rukavicama, u kojima će posetioci moći da se slikaju i podele fografije na društvenim mrežama, kao znak podrške ovoj deci.

Osim u Beogradu, baloni će daqnas biti simbolično pušteni u preko 20 gradova: Aleksincu, Bačkoj Palanci, Čačku, Ivanjici, Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Požarevcu, Rumi, Smederevskoj Palanci, Smederevu, Subotici, Šapcu, Valjevu, Vranju, Zrenjaninu, na Ubu

#IJASEBORIM(Fotografija: Svetski dan dece obolele od raka – #IJASEBORIM, NURDOR)

Humanitarni skup je deo kampanje „I ja se borim“, koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o malignim bolestima kod dece: Kako prepoznati na vreme? Kako se boriti? Kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti, u cilju pomoći i podrške obolelim mališanima i njihovim porodicama?

Mnoge domaće poznate ličnosti, kao i ostali građani, podržale su i priključile se ovom projektu. Pogledajte muzički spot pesme „Usliši nas, Bože naš“, koji su nedavno snimili pop pevačica Aleksandra Radović i frontmen rok grupe „Partibrejkersi“, Zoran Kostić-„Cane“, kao podrška lečenju dece oboleloj od kancera:

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete umre od opake bolesti. Međutim, zahvaljujući savremenim terapijskim protokolima postižu se sve veći uspesi u lečenju malignih bolesti kod dece. Maligne bolesti u dečjoj dobi su retke, ali uprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti kod dece (odmah iza saobraćajnih nesreća). Maligne bolesti kod dece imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju porodicu, koja prestavlja primarno okruženje bolesnog deteta, u kojem je nužno detetu pružiti ljubav i adekvatnu negu. Šok, strah i nemoć su prva osećanja sa kojima se suočavaju roditelji dece obolele od raka. Zato je važno pomoći roditeljima u prevazilaženju svakodnevnih teškoća sa kojima se suočavaju.

Tekući račun NURDOR-a(Fotografija: Tekući račun NURDOR-a, na kojem možete uplatiti svoje donacije)

Obeležavanjem Međunarodnog dana dece obolele od raka (engl. International Childhood Cancer Day – UICC), kao i drugih dana posvećeni osobama obolelim od kancera, pružamo podršku i solidarišemo se sa svima koji se bore protiv ove opake bolesti. Ako želite da pomognete, priključite se ovoj akciji i dođite! Takođe, možete pomoći vašom donacijom, slanjem poruke na 1150 ili uplatom na http://www.worldchildcancer.org/donate.

(Fotografija: Zdravlje dece, „children’s health“)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.