Lice današnjice Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Lice današnjice: Srećna vam Nova (neću da kažem koja) godina!

Pitanje sreće obuzimalo me je tokom čitavog meseca. Za sebe izjavljujem da sam srećan. I to zaista osećam. Ali master program proizvodnje TV serija koji pohađam, uspeo je da mi vrati ovu temu u fokus. Zahtev je bio da odredim srećne momente svakog od svojih likova koje stvaram. Gde počinju i gde završavaju na kraju sezone? Koliko ima sreće? Koliko nesreće? I da li uopšte možemo odrediti šta je sreća? Da li stvaram seriju čiji je najveći narativ – sreća?

Od četvrtog razreda srednje škole, vodim se jasne Kantove misli koju sam naučio na časovima filozofije – postupaj po onoj maksimi za koju želiš da postane opšte pravilo (malo komplikovano objašnjena hrišćanska parola ’’ne čini drugima ono što ne želiš sebi’’). Onda sam na četvrtoj godini osnovnih studija čitao tekst Sare Ahmed pod nazivom Srećni objekti koji me je naveo da na početku svog romana Ispod grla napišem sam sledeću krilaticu – moj srećan događaj ne mora biti srećan za tebe, kao što ni tvoja sreća ne garantuje moju sreću.

Često pitam poznanike, prijatelje i ukućane ’’da li ste srećni?’’. Shvatio sam da većinu ovo, danas “neobično“ pitanje prilično zamara. ’’Teraš me u depresiju!’’, često čujem kao odgovor. Ili ’’Je l’ ti to mene provociraš?!’’, ništa ređe od prethodnog. Bizarno je šta nas usrećuje ovih dana. Puko preživljavanje. Sveli smo se na brojke. Brojimo se u hiljadama. Svakog dana. Brojanje je postalo novi oblik hrane za društvo spektakla. Zapravo, sama brojka nam zaista ništa ne znači. Ali, nekim čudom, hrlimo ka medijima da je što pre saznamo.

Nikada nisam voleo brojke, sem kada je reč o praćenju televizijskog rejtinga. To me uzbuđuje. Sada, mesecima nakon prvih izveštaja o pandemiji u našoj zemlji, počeo sam da ih sanjam. Odigrao sam Loto kombinaciju. Brzo sam se navukao i na Bingo. Čekam srećn(ij)e brojeve. Da se vratimo na moje likove za TV seriju… Svaki srećan lik nesrećan je svoj način. Kao što prvi svakom smanjenju broja žrtvi ostaje onaj nesrećni, makar bio i jedan. Nesrećan je svako kome lutrija izmiče za broj. A i kada dobije, to će biti nesreća za drugog. Brojevi su individualna sreća. U kolektivnoj nesreći. A vi? Da li ste srećni? Srećna vam Nova (neću da kažem koja) godina!

About the author

Stefan Mihajlovski

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.