Lice današnjice Srbija

Lice današnjice: Prosveta u doba starleta 3. deo

„Patim zbog toga što se mama i tata uvek svađaju. Pominju nešto što se zove razvod. Šta je razvod? Objasnite mi. Znam šta je rastanak. Jedan drug nam je poginuo pre nekoliko dana. Ali njegovi mama i tata se ni zbog toga nisu razveli, bez obzira što su se od njega rastali. Zbog čega onda moji roditelji žele da se razvedu?

Mama mi kaže da sam popustio u školi i da moram da popravim ocene ukoliko želim bolji telefon. Meni ne treba bolji telefon. Ja već imam telefon. Neki… Drugari kažu da nije dobar. Ali, nema veze. Mene interesuje odgovor samo na jedno pitanje: Šta je razvod? Mogu li drugari da mi odgovore?”, Stefan

„Samo da znate da je danas moj rođendan. To je jako važan datum, jer sam tada ja najvažnija. Zapravo, ja sam uvek najvažnija. I moji kažu da sam mnogo važnija i da ću biti mnogo uspešnija od debele Milice. Zato što izgledam kao manekenka i zato što je ona stvarno ružna i debela, a ružni i debeli ne uspevaju u životu.

Mama mi je još obećala novu kolekciju šminke. Štikle ću dobiti kad porastem. I pošto sam joj rekla da ne želim ovako male usne, pogodite šta mi je obećala kad joooš malo porastem! Srećna sam. Ja znam šta je sreća. Sreća je to što uvek imam da pojedem i popijem. I ja stvarno delim sa ostalom decom. Sem sa debelom Milicom. Sa njom nikada ne bih podelila ništa. A i mama kaže da joj ne dam, jer treba da smrša. Uostalom, zar ne gleda rijaliti u kom svi zezaju onu debelu?”, Ksenija

„Ne osećam se dobro kada mi niko ne pomaže da se popnem do učionice. Mama plače svakog puta kada joj kažem kako se drugari ophode prema meni. Tatu nemam. Zapravo imam, ali ne želim da ga imam. On svakog dana tuče moju mamu.

Svako veče teško zaspim, jer čujem kako tata tuče mamu. A ne mogu da ustanem iz kreveta da bih je zagrlio tada. Kolica su mi daleko, a ja zaista želim da je zagrlim. Molim vas, učiteljice, možete li da kažete mom tati da ode od nas?”, Matija

„Kažu da sam drugačiji. Svi to kažu, čak i školski psiholog. Od kada sam poljubio Srđana, svi me zadirkuju i govore da sam devojčica. Ali, ja sam zaista hteo da poljubim Srđana. Mama je rekla da neće više da mi bude mama ako se budem ljubio sa dečacima. Tata je rekao mami da imam strica koji se isto ljubi sa dečacima, samo u nekoj drugoj zemlji. I mama je rekla da je onda najbolje da idem tamo, jer će ovde svi iz komšiluka da misle da je njeno dete peder.

Hvala što ste me saslušali, učiteljice! Sve znate!”, Ognjen

„Niko me nikada nije pozvao na rođendan zato što sam Cigan. Niko nikada, jer se svi plaše da ću im nešto ukrasti. A ne znam zašto, kada ja nikada nikome ništa nisam ukrao! Čak imam i odličan uspeh u školi. Mada moje to ne zanima i kažu da ću se uskoro oženiti. A ja hoću da nastavim da učim. Jako sam tužan.

U četvrtak mi je rođendan. Učiteljice, dođite makar Vi na tortu”, Goran

Učenici razreda II-b

(Fotografija: Stefan Mihajlovski, 2014; Vojislava Vesin)

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.