Lice današnjice Srbija

Lice današnjice: Pederi u zemlji pederčina (vanredna kolumna sa emisijom)

Postoji alarmantan podatak na koji ću vam ukazati.

Meni je za sve ove godine rada, TV emisija, kolumna, aktivnim učestvovanjem u borbi za ljudska prava i tribina o nasilju koje sam samostalno organizovao, svoj problem sa nasiljem prijavilo mnogo osoba. Među njima je mnogo žena, dece, osoba sa invaliditetom, Roma, a najviše LGBT populacije, koji imaju svoje probleme, a najčešći su: život u strahu, izbacivanje iz kuće nakon “autovanja“, česta diskriminacija, nesigurnost u sopstveni identitet, depresija i slično. Načitao sam se i naslušao strašnih priča. U isto vreme mnogima sam, kojima sam bio u mogućnosti, trčao da pomognem, ali, ukoliko nisam, svakome sam dao podršku i okrenuo brojeve telefona ljudi koji su na ovu temu stručniji od mene. Čuo sam iskreno “hvala“ milion puta. I svaki put sam zahvalio sebi, jer sam se izgradio u osobu kojoj se veruje.

Emisija “Lice današnjice“ sa Otvorenog kanala kulture

Ovog trenutka, pošto sam dobio novu, zabrinjavajuću priču od maltretiranog deteta koje ima 16 godina, svim pizdama koje vrše nasilje ću da uputim jednu kurčinu u obliku informacije koju verovatno nisu znali. Jedna velika istina je da je slabiji onaj koji vrši nasilje. Slabiji u sebi. Kada ste slabi, tada imate želju da ugrožavate druge. Nasilje je jednako strah koji je pomešan sa neznanjem. Jeste li slabi i nesrećni sobom toliko da uništavate tuđe živote, pizda vam materina? Ili prihvatite pedere, lezbejke i ostale u svom okruženju kao nekoga ko može da vam bude super prijatelj, partner ili šta već hoćete, ili gledajte svoja posla.

Učestvovanje u kampanji “Biće bolje“ podržanoj od Kacelarije za ljudska i manjinska prava

Apsolutno ne želim da komentarišem da li među LGBT populacijom ima dobrih, loših, pametnih, manje pametnih… Ima svega, kao i u svakoj grupi. S tim da niko ne zaslužuje da ga bilo ko maltretira, zabrani pravo na školovanje, oduzme pravo na hranu, piće, između ostalog – pravo na sreću. A ponajmanje bilo ko zaslužuje da ga leče zbog iskrene ljubavi. Lečite vi svoju netoleranciju. Lečite je znanjem, jer tolerancija se, kao i ljubav – uči. A na kraju krajeva, kada stvarno volimo, svi to radimo isto. Dok god budete generalizovali i stvarali živote u strahu, samo jer je neko manjina u odnosu na vas – ja ću uvek da stanem na stranu pedera u zemlji pederčina.

Sve kolumne “Lice današnjice“ možete pročitati ovde.

 

(Fotografija: Stefan Mihajlovski, 2016; Nina Praščević)

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.