Lice današnjice Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Lice današnjice: Otac, očuh i Oče naš

Januar je najčudniji mesec u godini. Nisam jedini od koga ćete ovo čuti. Da li je potspraznična depresija ove godine nešto jača od prethodnih zbog pandemijskih izazova? Neka grčevita, skoro katatonična energija prožima me celim telom. Praznici su sinonim za porodicu. Da li je onda period nakon praznika sinonim za rascep iste?

Otac, kao jedna od najznačajnijih figura, direktno se, ili indirektno, često provlačila kroz javni diskurs ovog januara. Posebnu prisutnost mogli smo zapaziti 16. januara 2021. godine. Televizijska premijera maestralnog filma ’’Otac’’, koji je ovekovečen brojnim nagradama, završena je pre nepunih sat vremena. Za ovakva ostvarenja vredi plaćati pretplatu. Srdanu Goluboviću vredi verovati. A Goranu Bogadnu vredi se diviti. Društvene mreže preplavili su komentari o ovoj (bazično) istinitoj priči. Otac koji se svim silama trudi da povrati svoju decu nakon što mu ih oduzmu nadređene institucije nije primer koji možemo posmatrati kao individualni. Mada ponekad ne vidimo, ovakve sudbine tiču se svih nas. Tiču se sistema (vrednosti) u kom živimo, tiču se nemaštine na koju su mnogi naviknuti… Tiču se verovanja da je novac jednako uticaj. I da se za porodicu ne vredi boriti ako nemaš novca. Tiču se naših međuljudskih odnosa i empatije prema drugom. Knedlu u grlu osetili smo svi koji smo gledali srcem. Ako hoćete – i dušom. Repriza nam je potrebna. Makar onoliko da doživimo porodično blago boljeg života u kom uživaju srećni ljudi.

Baš tokom reklama pogledao sam naslovne strane za sutra. Mediji su objavili drugačiju priču – onu u kojoj je ’’otac’’ koren svih trauma. Moja koleginica, glumica Milena Radulović, odlučila je da progovori o čoveku kog je verovatno smatrala umetničkim ocem njene karijere. Nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavilo je policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume. Sistem zlostavljanja koji se gradi decenijama samo je nastavak priče koja je potresla svet, a strahoviti primeri samo dokazuju univerzalnost problema. Milena navodi da je Miroslav Aleksić ’’poništavao roditelje i njihovu ulogu’’, kao i da su časovi počinjali molitvom ’’Oče naš’’. Pokret #MeToo osnažio je žene iz celog sveta da progovore na ovu temu. Uz veliku hrabrost to i rade! Ponosan sam na Milenu. Na sve devojke koje su se odvažile na ovaj veliki korak. Na kraju, ponosan sam na onaj deo društva koji se protivi seksualnom zlostavljanju i nasilju bilo koje vrste. Drugima ću, valjda moći da oprostim – ne znaju šta čine.

Treći primer tzv. očuha dolazi ni manje ni više nego iz sekundi ozloglašenog rijaliti programa ’’Zadruga’’. Učesnica Ivana Marinković kroz suze govorila je o maltretiranju koje je pretrpela od očuha. Ona ipak nije mogla da govori o detaljima: ’’Stvarno ne mogu, ima dosta stvari koje me muče, zbog kojih mi je teško kada pomislim na njih. Znam da bi mi bilo lakše kada bih podelila to sa ljudima, ali ja ću odavde izaći i nastaviti sa svojim životom.’ Rane neće tako lako zarasti. Sem ako glas koji može daleko na stigne ne dođe na pravo mesto. Do onih koje ovakve priče mogu ohrabriti. Do nas koji ih možemo razumeti. Podržati. I proslediti dalje.

16. janaur 2021. godine ostaće zabeležen u istoriji Srbije. Makar kod onih koji ne zaboravljaju. Kod onih kojima je otac i dalje centralna figura, iako su slobodni da preispituju njegovu ’’nepokolebljivu’’ poziciju. I kod onih koji u javnom diskursu ne vide samo površno društvo spektakla. Tanka je linija između seksa, smrti, para, moći i slave.

Stefan Mihajlovski

Tags

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.