Lice današnjice Srbija

Lice današnjice: Manipulativne suze

Stvarno je odavno trebalo da shvatiš da su suze odličan način za manipulisanje. Ne mislim na one koje teku u samoći, nego na one koje puštamo pred drugima. Razumi jednu stvar – one mogu da se kontrolišu. I većina suza koju pustimo pred drugima, znači samo jedno: želimo da se ta osoba sažali na nas. Ali, razumem, više puta si rekao da ti je u životu važno da se ne mučiš mnogo da bi imao nekoga pored sebe. Čestitam ti što trenutno imaš pičketinu.

00:03 OGNJEN

Kako si? Izvini, stvarno mi je žao što sam se onako ponašao…

00:04 LUKA

Ognjene, nismo srećni ni ti, a ni ja. Znaš da mislimo o istom. Znam… i znaš.

00:09 OGNJEN

Brineš što sam napravio haos u javnom WC-u i možda sjebao vrata? Kako god, bio si vidno uznemiren, zanima me razlog tome.

00:15 LUKA

Uznemiren sam zbog tebe. Neću dozvoliti da neko manipuliše tobom! Pogotovo ne on. Imam toliko toga da ti kažem, ali čemu to?! Jasno je sve… Samo treba vremena da priznaš sebi neke stvari.

00:17 OGNJEN

Nisam siguran koliko ti je jasno, jer meni zaista nije baš najjasnije.

00:19 LUKA

Ti si jedina osoba zbog koje sam spreman da uradim mnogo toga, što podrazumeva i to da si neko sa kim bih konačno mogao da se smirim. I zbog toga ne dozvoljavam da te neko guši nezrelim ljubomorisanjem. To je toliko bedno. Zaslužuješ bolje.

00:22 OGNJEN

Okej, mislim da sada kapiram. Izgleda da je ovo bilo ‘’pucanje filma’’, i to ne duplo, nego troduplo.

00:25 LUKA

Reci mi, sada kada konačno razumeš… Da li shvataš da meni nisu potrebne suze da bih ti pokazao ljubav?

00:27 OGNJEN

Da.

00:33 LUKA

Želim da to uvidiš svih ovih dana. Možda zvuči glupo, ali – potreban si mi. Dugo sam razmišljao, čak i pokušao da nađem zamenu, jer sam mislio da sam ponovo pomešao krevet i emocije. Ali, ispostavilo se da nije tako. Fališ mi. Ne želim da te napijem da bih te odveo u krevet i vređa me svaki put kada to kažeš. Ali opraštam ti, jer sam vrlo svesno više puta pokušao da te povredim. Mada je to bilo u samoodbrani.

00:41 OGNJEN

Cenim iskrenost, hvala ti, ali bojim se da u ovom trenutku ne znam kako da odgovorim.

00:46 LUKA

Ostavljam ti prostor da razmisliš. Imao sam potrebu da neke stvari budu jasne i da ti dam do znanja da ono ‘’neću odustati od tebe’’ nije samo deo igre. Idi, spavaj. Biću dobro večeras, ne brini. Laku noć.

U tišini, razmišljao sam samo o jednom…

Padaš na suze, a ja ih ne podnosim. Nikada me nisi video uplakanog.

To povlači pitanje:

Da li si ikada iskreno bio zabrinut za mene?

Prethodne kolume možete pročitati ovde

(Fotografije: Stefan Mihajlovski, 2017; Vojislava Vesin)

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.