Lice današnjice Srbija

Lice današnjice: Da li se slušamo?

Hajde da se volimo zbog naših vrlina i da zajedno radimo na našim manama. Znam da će biti teško, ali, hajde da pokušamo. Dovoljno smo toga izgubili. Previše? Ne. Imamo još mnogo toga da ponudimo. Nije išlo? A da pokušamo opet? Krenulo je. U čemu je tajna? Samo smo spremni da bolje slušamo jedno drugo. Spremni smo da prihvatimo jedno drugo.

“Nikada mi neće biti jasno…“

Koliko puta je to izašlo iz tvojih usta? Izbaci “nikada“, izbaci “zauvek“. To su velike reči. A velike reči ne znače velike stvari. Zapravo, sada shvatam da male reči izgovorene u pravo vreme čine velike stvari.

Pitaš se da li je “ljubav“ mala ili velika reč? Valjda to mnogo zavisi od osobe. I to je sasvim u redu. Ja Ljubav pišem velikim slovom, ti je pišeš malim. Čak i to je u redu. Velika je sreća što je ne pišeš velikim slovom, a da to ne osećaš. Sada, kada smo spremni da razgovaramo o Ljubavi, sve je mnogo lakše. Prešli smo jedan veliki korak. I znaš šta je sjajno? Probali smo mnogo toga, prošli mnoge faze, videli i najbolje i najgore kod tebe i mene, tako da se ne može reći da smo išta preskočili.

‘’Hoćemo li biti srećni?’’

Ne znam. Nemam garanciju za to. Prosto, smatram da ćemo biti srećni ako budemo imali otvorenu komunikaciju. To znači da sve govorimo jedno drugom, ali da se trudimo da to radimo na način kojim nećemo nikoga povrediti. Pokušavam i sada da biram reči, ne da bi bile lepše “upakovane“ kako bi ovaj razgovor bio lakši, nego samo zbog toga da još jednom razmislim da li je to zaista ono što želim da ti kažem.

‘’Želim da ti kažem…’’

Slušam, učim da slušam već godinama. To što imamo čulo sluha koje funckioniše, ne mora da znači da ga upotrebljavamo na pravi način. Naučiću i tebe – nije toliko teško. Samo treba da se prepustiš.

‘’Šta ćemo svim stvarima koje smo rekli…?’’

U afektu? Oprostićemo ih. Naučićemo da oprostimo neke stvari. O, da, biće nam mnogo lakše. Shvatili smo da agresivnom komunikacijom ni ti ni ja nećemo ništa postići. Opet, ni pasivna komunikacija nije za nas. Pokušajmo ovako:

“Ako dobro razumem, ljubav je i dalje pravo mesto za nas“.

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.