Lice današnjice Srbija

Lice današnjice: Balava demokratija

Pre tri ili četiri godine, osmislio sam jednu, dozvoliću sebi da budem narcisoidan, fenomenalnu rečenicu, koju sam više puta podelio na svojim društvenim mrežama, a ona glasi: „Da ima ‘leba, niko ne bi imao ni vremena, a ni potrebe da jede govna’’. Istu rečenicu izgovaram i dan danas u mnogim prilikama. I uvek dobijam istu reakciju – smeh.

Često ih pitam da li su razumeli šta sam hteo da kažem, a onda uglavnom dobijem odgovor: „Ponovi šta si rekao’’. Uglavnom pitam čemu su se smejali, a oni odgovore da su se smejali psovci.

Govno, govno, govno i govno. Jeste li se ismejali? Neki od moralista“ zgrozili? Drago mi je. Da li vam je sada postalo manje smešno? Manje gadno? Još mi je draže zbog toga. Sada konačno možemo da nastavimo ovu ozbiljnu temu onako kako treba.

Vidite, da u našem društvu postoji i ‘’d’’ od demokratije, mi kolumnisti bismo verovatno bili veoma dosadni. Ne bismo imali šta da kritikujemo i potpisivali bismo samo one, često nesrećne „seks i grad’’ kolumne o popularno psihološkoj’’ ljubavi i intimnim odnosima. Mada, dođe mi ponekad da samo takve i pišem, jer mislim da dobijam manje pretećih’’ poruka u inbox-u, ali onda shvatim da ja ni takve kolumne ne mogu da pišem mirno, jer volim da ubacim neku nastranu’’ temu, pa onda požele da me streljaju ili kamenuju.

Elem, demokratija nikako nije ideologija. Demokratija je politički poredak u kom postoje razne ideologije. Obožavam da preispitujem i razmišljam o osnovnim vrednostima demokratije, pogotovo kada govorimo o ovom modernom dobu. Pojam slobode, kao glavna vrednost demokratije za mene predstavlja nešto više – Ljubav. Pišem je velikim slovom, tako volim, tako i osećam. Ali, sa druge strane, recimo Otan, još u staroj Grčkoj, pre nove ere, rekao je da ne želi takmičenje za vlast, niti da vlada nad nekim, kao što ne želi da neko vlada nad njim. I kada pročitamo ovo još jednom, shvatamo da je pojam slobode od davnina doveden u pitanje. Da li je Otanova sloboda samo njegova ili uključuje i druge? Pokušaću da budem pametan u sledećoj rečenici, pa ću malo proširiti onaj pojam Ljubavi. Ljubav je poštovanje, poverenje i podrška, što uključuje razumevanje, a usko se vezuje za još dva pojma – mir i toleranciju. Tako da – sloboda (bila i ostala malim slovom dok me neko ne ubedi da je, kao Ljubav, treba pisati velikim) podrazumeva da živimo i stvaramo onako kako želimo, bez nasilne komunikacije, bez prisile i zabrane. Ipak, moramo biti svesni da svaka “sloboda“ ima svoja ograničenja u vidu zakona, ali i da se očekuje da svojom slobodom ne ugrozimo slobodu drugih (može se pokrenuti priča o legalnom i legitimnom).

Druga jako važna vrednost demokratije je jednakopravnost, ili, ako već želite – ravnopravnost. To je ono kada ne naglašavamo manjine, a ja to često kršim u svojim kolumnama, iz opravdanih razloga, mada samim postojanjem manjinskih likova ne govorim da su oni nužno dobri, prvenstveno zbog toga što je svaka generalizacija pogrešna. Dakle, da se vratimo, ako si Rom, to ne znači da si išta gori u odnosu na druge, ali te ni u jednom objektivnom diskursu samo to što si romske krvi ne može činiti boljim od drugih. Mnogo se ‘’palim’’ na priču manjima. Ja sam manjina. Sapioseksualan sam, palim se na mozak. Teška priča, lijem suze uvek kada pre odlaska u krevet izgovorim Hamletov monolog, koji znam napamet, a osoba pored odgovori podsmehom (a zaista se trudim da ‘’osobi pored’’ učinim taj trenutak manje traumatičnim). Očekivao sam da citiraš Kanta zauzvrat, osobo!

Podvući ću ovu trojku koja sledi kada mi stigne štampano izdanje. E, ta trojka označava izbornost. I kod izbornosti se ponovo vraćamo na temu slobode, jer sloboda podrazumeva da biramo između više mogućnosti i donosimo odluke. Tu uglavnom nastaje pravi cirkus u komunikaciji. Zar zaista nikada niste čuli za ‘’ja sam okej, ti si okej’’ način komuniakcije? Probajte! Biće vam mnogo lakše, imaćete više vremena koje nećete trošiti na nervozu. Dakle, da probamo ovako… Dečko je invalid. Može li da pomogne društvu ili je beskoristan samo zato što ne može da se kreće kao ti? Shvatio je da ima izbor – bira da pomogne i da ga njegov hendikep, koliko je to moguće, ne sputava. Sada je pred tobom izbor da li ćeš ga osuditi samo zato što je invalid. Da li je on okej i da li je izabrao ‘’pravi put’’? Jeste? Pa zašto si onda okretao glavu od njega tokom osnovne škole? Aha, nisi znao da imaš izbor. U redu – opravdano je (valjda). Ali sada, moraš da naučiš dve lekcije odjednom. Četvrta vrednost demokratije zove se odgovornost. Da li si odgovorno postupio kada si rešio da razumeš dečka koji je invalid i pomogneš mu? Svakako da jesi! Postupio si moralno i odgovorno. Ponosan sam na tebe!

I konačno – peta vrednost demokratije je presveta javnost! Javnost ima pravo da zna informacije od javnog značaja. To svakako ne znači da svi novinari pišu o istom na isti način. To samo znači da se objektivno, shodno struci, odnose prema svojim čitaocima. A to što je većina javnosti medijski nepismena, nije tema ove kolumne i obradićemo je nekom drugom prilikom.

22:15 – završavam kolumnu. Ali, hej, nešto je zakmečalo. Rodila se misao o demokratiji! Svi vi koji ste pročitali ovo pažljivo, verovatno ste počeli da razmišljate o vrednostima demokratije kroz sopstvene primere. Doduše, bebeće demokratije, koja sada ima ceo jedan minut i čeka svoje prve pelene. Jasno vam je da ovo naše domaće deklarativno-egoistično biće koje u neznanju mnogi nazivaju demokratijom to zapravo nije. Kada još jednom razmislite o svemu ovome, naša beba će da poraste i već će polako početi da hoda. Dragi čitaoci, dajte joj prve korake. Bio je ovo izuzetno težak porođaj.

Sve kolumne „Lice današnjice“ možete pročitati ovde.

(Fotografija: Stefan Mihajlovski, 2017; Vojislava Vesin)

About the author

Stefan Mihajlovski

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.