Lice današnjice Srbija

5 ljubavnih problema koji muče generaciju Z

ljubavni problemi

Savremeno doba koje karakterišu brojne oscilacije, nagle promene u odnosu na svega deceniju ranije u gotovo svakom domenu života (te sa tim u vezi i tehnološki napredak koji diktira socijalnim okruženjem u kojem smo se obreli), odgaja i formira jednu novu generaciju mladih, koju popularno nazivamo generacija Z. Mnoge odlike nove generacije koja je nosilac svetske budućnosti navode nas da preispitujemo okolnosti modernog doba, te u njih upiremo prstom i u pozitivnom i u negativnom kontekstu. Dok će neki smatrati da ova generacija nije nikada dobila šansu da razume prave vrednosti, drugi će je smatrati duboko osvešćenom i naprednom. Generacija Z je u svakom slučaju ogledalo novog sveta, a taj svet drugačije diše, drugačije percipira sebe i sve ono što na njega utiče, ima drugačiju svakodnevicu i drugačije vrednosti, pa samim time i drugačije voli. U ovom tekstu ćemo se baviti upravo načinom na koji se generacija Z odnosi prema ljubavi, tačnije problemima koji se pred njome nalaze u ovom domenu.

Uticaj tehnološkog napretka na ljubavne veze

Jedna od najupečatljivijih karakteristika modernog stila života, koji je jedini koji generacija Z poznaje, jeste nagli napredak modernih tehnologija i duboka uvreženost iste u svakodnevicu. Činjenica je da neprestana dostupnost, izloženost publici kao i uvid u živote drugih dovodi do drugačije potrebe za izražavanjem i definisanjem svojih emocija u komunikaciji sa širokim auditorijumom. Još jedna posledica ove vrste modernosti društva su intenzivirani partnerski odnosi, koji od samog početka veze podrazumevaju neprestanu dostupnost partnera jednog drugome, što otvara više od jednog pitanja. Na prvom mestu, potreba za definisanjem osećanja nije negativna, ali je insistiranje na preispitivanju istih pokazalo svoje efekte na završetke ljubavnih veza. Možemo reći da pod uticajem socijalnih medija generacija Z postaje izuzetno duboko osvešćena po pitanju emotivnog zdravlja i od partnera očekuje više, a može se diskutovati o tome da li su ovakva povišena očekivanja dobar ili nepovoljan pratilac ljubavnih veza nove generacije. S druge strane, u skladu sa dobom u kojem je ova generacija odgojena, ljubavne veze imaju munjevit tok kao i sve ostalo što se oko nas zbiva. Mladi tako brzo ulaze u veze, te prolaze sve njene faze brzim tempom i naposletku ih završavaju, jer su sve ono što je generacija milenijalaca saznavala o partneru mesecima i generacija bumera godinama, oni saznali, razumeli i procenili već na početku veze.

Demistifikacija seksa

Kada govorimo o generaciji Z mi govorimo o mladim ljudima koji su veoma rano uhvatili korak sa svetom, koji imaju jasne stavove i ulažu trud u razumevanje sebe. Dok je za generacije tinejdžera ranije seks bio nešto misteriozno, zanimljivo, što tek treba da razumeju, generacija Z je u tinejdž periodu sasvim priviknuta na razumevanje seksa, on je u medijima, o njemu se govori slobodno i on dakle nije zanimljiv. Možemo reći da ovoj generaciji mladih ljudi nedostaje neznanja, smeta im dostupnost informacija da bi sasvim uživali u određenim fazama i segmentima života. S druge strane, prirodna potreba za dubljim razumevanjem sveta oko sebe će generaciju Z učiniti otvorenijom za eksperimentisanja i njihovi neseseri i noćni stočići su dobro upoznati sa proizvorima kao što su lubrikanti, vibratori i tome slično. Budući da je savremeno doba zapravo doba demistifikacije, seks će mladi današnjice istraživati temeljnije i samim time bti spremni da se upuste u poigravanja koja su već za milenijalce neretko i previše smela. Jedan mahom ravnodušan odnos prema seksu oduzima dozu draži ljubavnim vezama, ali se čini da sa druge strane sama činjenica da je seks izašao iz domena tabua dobra za obrazovanje svesti o emotivnom i fizičkom zdravlju koje je u vezi sa seksom i koje seksualno aktivni moraju imati u vidu.

Aseksualnost kod mladih danas

Usko u vezi sa prethodno rečenim, možemo primetiti da je aseksualnost sve aktuelniji fenomen u generaciji mladih ovoga doba. Generacija o kojoj govorimo odrasta u vremenu kada preispitivanje sopstvene seksualnosti i uzimanje svih svojih osećanja u ovom domenu u obzir postaje ne samo uobičajeno, već i veoma važno. Ovo je, dakle, generacija koja se ne plaši različitosti i odbacivanja, jer u generaciji Z dominira netolerancija za diskriminaciju. Otvaranje ove generacije ka aseksualnosti kao orijentaciji prirodno postavlja određene prepreke na polje  ljubavi, budući da zahteva određena prilagođavanja, ali ipak ne možemo govoriti o aseksualnosti kao problemu zbog kojeg je nemoguće održati intimnu vezu.

Izmena prioriteta

Na neko vreme zaboravljeni, weltschmerz se opet probudio u generaciji Z i sada govorimo o mladima koji duboko osećaju svetsku bol, koje nam nažalost ne manjka. Generacja Z je generacija empata, aktivista, boraca i motivatora, te su partnerska ljubav i seks čini se pali nešto niže na listi prioriteta. Iako je ljubav uvek aktuelna tema, naročito među mladima, možemo da primetimo da mladi danas pre svega učestvuju u svetskim dešavanjima i duboko ih osećaju. Imajući na uvid sve aktuelnosti koje se tiču politike, društvenih pitanja, pitanja zdravlja, životnog standarda, mladi će se u daleko većoj meri angažovati povodom ovih tema umesto povodom svog ljubavnog života.

Nesigurnost i ideali lepote

Društvene mreže kao osnovni vid socijalizacije generacije Z nesumnjivo otvaraju brojne probleme, a na planu ljubavi između ostalog dovode do nesigurnosti koja je jedan od najvećih neprijatelja partnerskih odnosa. Ideali lepote koje nude socijalni mediji stvaraju lažnu sliku moguće i dostižne simetrije lica, čiste kože, besprekorne linije, što dovodi do nesigurnosti i osećanja niže vrednosti. Ovakva osećanja se prenosi na vezu, razvijaju osećaj ljubomore, a kasnije mogu izazvati i ozbiljnija neželjena emotivna, odnosno psihička stanja. Ovo je svakako jedan od najvećih izazova sa kojim se ova generacija susreće na planu ljubavi, kako sa partnerom tako i prema sebi, ali je važno naglasiti da efekat društvenih mreža u ovom pogledu nije rezervisan samo za mlade, već utiče na sve generacije.

 

Činjenica je da novo doba i sve okolnosti koje ga čine formiraju jedan novi način razmišljanja i odnosa prema svim segmentima življenja. Generacija Z je nosilac svih ovih odlika vremena u kojem živimo i samim time se susreće sa brojnim izazovima na ličnom planu. Put ka ostvarenosti na planu ljubavi je nešto kompleksniji, ali budući da su osetljiviji povodom sveta oko sebe i duboko analiziraju svoja osećanja i položaj u društvu, mladi nove generacije imaju potencijal da kada ostvare duboku ljubavnu vezu u njoj budu istinski srećni i ispunjeni.

fotografija

About the author

Velibor Živkov

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.