Kolumne Lepota Moj Ugao

Od stomatologa do botoksa i hijalurona – Dr Maja Mikalački

Kako neko od stomatologa, završi na tretmanu botoksom? Kako neko od plombe dođe do povećanja usana? Iliti kako od zubara do estetske korekcije.

Danas smo sve to pitali Dr. Maja Mikalački koja je po zanimanju stomatolog, ali se pre 7 godina posvetila i korektivnoj estetici.

Na pitanje kako to da se odlučila za proširenje svog posla, odgovorila je sledeće:

  • Danas nije neophodno otići kod plastičnog hirurga da bi podmladio lice ili ga ulepšao. Naprotiv, stomatolozi koji prođu specijalne obuke apsolutno su stručni da se bave ovakvom vrstom korekcije, a inicijalno je početo kao deo oralne hirurgije i doterivanja vilice kod pacijenata, kada se izgubi prethodni oblik i izraz lica.- odgovorila je Maja Mikalački.
  • Sve češće žene se opredeljuju na korekcije manje ili veće vrste. Ono što e interesantno je da to u sve većem broju rade i muškarci. Zanimljivo je da pored povećavanja usana, muški pol ćesto dolazi i na ubrizgavanje botoxa zarad smanjenja znojenja.

Inače, Maji su i brat i otc i brat stomatolozi, a ova vrsta zanimanja im je u tradiciji. Svoju ordinaciju Belladent Estetic proširuje i na druge medicinske grane, a prvenstveno one koje su rastuće.

Kakve osobe dolaze na preglede, konsultacije i na kraju korekcije? 

  • Ranije se nije toliko govorilo o estetskoj korekciji, ali danas su pacijenti sve slobodniji da o tome pričaju, da to potenciraju pa i da se javno hvale. Dešava se da imamo i one koji žele apsolutnu privatnost i molbu da sami budu u ordinaciji. Zanimljivost je da nam je najstariji pacijent ima preko 80 godina, ali se dešava i da maloletna lica uz podršku roditelja žele da izmene svoj izgled i sve više zovu i informišu se. Javne ličnosti su naši česti pacijenti, kao i ljudi iz inostranstva. Naime, mi smo izuzetni stručnjaci u ovom polju sa značajno pristupačnijim cenama u odnosu na zapad, stoga smo svima vrlo zanimljivi.

Koje su negativne strane ovakvih zahvata?

  • Pored ulepšavanja, zdravstvenih razloga i sreće koju pacijent doživi, moramo se osvrnuti i na negativne strane estetske korekcije. Nemalo puta nam se desilo da odbijemo da radimo određene zahvate baš iz razloga što pacjent nije spreman, zreo ili preteruje u svojim željama (na primer preterana kubikaža hijalurona)
  1. Prva i osnovna stvar je: Treba slušati svog doktora. Pacijenti koji to ne čine, a zatim piju alkohol, puše, pritiskaju usne, lice, ne vode se prema instrukcijama… sve to može dovesti do ozbiljnih posledica, krvarenja, izobličenja lica, pomeranja materijala, deformisanja usana i slično. Pored toga, može doći i do infekcija koje mogu biti kobne. Takve infekcije u nekim slučajevima dovode i do nekroze – pacijenti ne vode računa o sebi, o svom telu, a često i o tome koji materiajli se koriste i ko ih koristi.

2. Tu dolazimo do druge bitne stvari, a to je – koji materiajli se koriste u estetsko-korektivne svrhe? Provereni proizvođači su doktorima vrlo dobro poznati. Mi jako vodimo računa da ne radimo sa lošim materijalima već sa nekim od najboljih. No, na tržištu su se pojavili kineski proizvodi koji se po kvalitetu ne mogu porediti sa proizvođačima tipa Alergan, Skinkissed, Teosyal kiss… Prodavci i preprodavci vrlo često umeju da prevare kupca i prodaju im kineske proizvode pod tvrdnjom da to nisu. Nalepnice se odlepljuju, lako je primetna razlika, a efekti mogu da budu drastični, a posledice kobne. Stoga uvek treba dobro proveriti kod kog doktora idete i sa kojim materijalima radi.

3. Treća bitna stvar je da doktor mora da zna koji materijal kako deluje i koji materijal se gde primenjuje i ubrizgava. Ne možete za sve koristiti botulinsku kiselinu ili za sve hijaluronsku, a kamoli silikon. Preporuka nije zanemarljiva stvar u ovom poslu, kao i primeri koje možete videti. Doktor mora da zna posao, da radi sa kvalitetnim materijalima, da mu prostor bude uredan, a instrumenti sterilni U suprotnom može doći do raznih komplikacija. To je ono što konstatno ponavljam i govorim svojim pacijentima, prijateljima i poznanicima. Samo tako možete biti sigurni. I naravno, slušajte svog doktora jer on vam je i savetnik, i podrška ali i majstor svog zanata.

I svakako izbegavati situacije gde se priučene osobe, u prostorima koji nisu ordinacije, sa materijalima možda i nepoznatog porekla, igraju sa vašim licem i telom.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.