Društvo Lepota Srbija

Nekoliko jednostavnih pravila za nanošenje SPF krema

Iako svi već znaju da je nanošenje SPF krema neophodno tokom cele godine, sada kada su došli sunčani dani i kada provodimo više vremena napolju mnogi od nas obraćaju više pažnje na ove preparate. Kada je u pitanju zaštita od sunca, često postoje zabune oko toga koji preparat je najbolji, koju količinu treba naneti i koliko često. Donosimo vam nekoliko osnovnih pravila koje treba da imate na umu kada je u pitanju SPF.

Uvek birajte SPF širokog spektra

Da biste zaštitili kožu i od UVA i od UVB zraka neophodan je SPF širokog spektra. Iako su UVB zraci odgovorni za opekotine (od njih koža “gori”) i obično se više fokusiramo na njih jer se ta oštećenja brzo vide na koži zaista je jako važno osigurati da vaš SPF štiti i od UVA zraka. Oštećenje UVA zracima dovode do pojave bora, hiperpigmentacija, neujednačene teksture kože, proširenih pora i gubitka kolagena. SPF širokog spektra nudi značajan nivo zaštite i od UVA i od UVB zraka i trebalo bi ga koristite bez obzira kakav tip kože imate.

 

Izaberite pravi tip preparata za svoju kožu

SPF kreme se dele u dve kategorije: hemijske koje deluju kao filteri za sunce i apsorbuju UV svetlost da bi sprečili oštećenje kože i fizičke koje su zasnovane na mineralima i obično sadrže cink oksid i titanijum dioksid koji prave zaštitini film na koži te tako odbijaju svetlost ali je i apsorbuju.

Ako imate osetljivu ili kožu skloni crvenilu, stručnjaci preporučuju mineralne kreme za sunčanje jer neće iritirati kožu niti začepiti pore. Mana im je što se lako skidaju i ostavljaju beli trag. 

SPF kreme sa hemijskim filterom su laganije teksture, ne ostavljaju bele tragove i trenutno su dostupnije na tražištu ali morate ih nanositi više puta u togu dana ukoliko želite najbolju zaštitu i nisu baš najbolji izbor ukoliko imate masnu kožu.

Pravilno nanošenje preparata sa SPF-om

 

Ako se vaša krema sa SPF-om ne nanese pravilno, ona neće pružiti adekvatnu zaštitu. Ovo bi trebalo da bude poslednji korak u vašoj rutini nege kože. To znači da bi trebalo da je nanesete preko seruma i hidratantne kreme. Šminku možete naneti preko SPF-a, ali preporučujemo da joj date 3-5 minuta da se prvo upije. Ne zaboravite da kremu nanesete na svaki deo kože koji je izložen sunčevim zracima. Često zaboravljena područja su vrhovi ušiju i tanka koža oko očiju. Sačekajte pre nego što se obučete i pustite da se krema za sunčanje upije u suprotnom možete završiti sa više kreme na odeći nego na koži.

Koliko proizvoda za zaštitu od sunca treba da nanesete?

Važno je da proizvod obilno nanosite i zato nemojte biti previše štedljivi. Da biste postigli zaštitu koja je naznačena na pakovanju preparata trebalo bi da koristite približno dva miligrama kreme za sunčanje po kvadratnom centimetru kože. Samo na lice i vrat treba naneti oko 3ml kreme. A ako koristite sprej, nanosite ga dok se ne pojavi ravnomeran sjaj na koži.

Koliko često treba ponovo da nanosite kremu za sunčanje?

Kreme sa SPF-om se razlažu usled direktnog izlaganja dnevnoj svetlosti, a ne vremenom. Tokom prosečnog  radnog dana krema za sunčanje koju ste naneli ujutru i dalje će pružiti dovoljnu zaštitu na kraju dana. Odnosno, pod pretpostavkom da ste se dovoljno količine naneli ujutru i da ćete većinu svojih dnevnih aktivnosti obavljati u zatvorenom prostoru. 

Pitanje koliko često nanositi kremu za sunčanje ima drugačiji odgovor ako veći deo dana provodite napolju. U ovom slučaju preporučljivo je da kremu sa SPF-om nanosite na svaka dva sata, posebno ako plivate ili se mnogo znojite.

 

About the author

Kristina Blagojević

Živi i radi u Novom Sadu. Bavi se pisanjem i kreiranjem sadržaja za društvene mreže i sajtove dok završava tehnološki fakultet. U slobodne vreme isprobava nove beauty proizvode. Zaljubljena u kafu i more. Novinar i autor tekstova Adria Daily Magazina.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.