Društvo Lepota Srbija

6 razloga da uvrstite vitamin C u svoju negu lica

Vitamin C je veoma moćan antioksidans i jedan od najčeće korištenih sastojaka u anti age kozmetici u poslednjih par godina. Njegova glavna uloga je da štiti kožu od slobodnih radikala i štetnih uticaja iz naše okoline te tako sprečava nastanak bora, fleka i umornog izgleda kože. Najefikasniji način da uživate u blagodatima koje nudi vitamina C za kožu je lokalno nanošenje direktno na nju u vidu seruma i krema.

Postoji mnogo razloga da isprobate vitamin C i uključite ga u svoju beauty rutinu a ovo su samo neki od njih.

Hidrira kožu

Suva i dehidirana koža rezultat su nedostatka vlage, što može dovesti čak i do ljuštenja i svrba. Vitamin C daje prirodnu vlagu koži, čineći je hidriranom. Takođe, pomaže u zadržavanju vode, odnosno smanjuju transepidermalni gubitak vode što dovodi do jačanja kožne barijere i sprečavanja gubitka vlage sa površine kože. Hidrirana koža jednako je zdrava i sjajna koža.

Vitamin C pomaže sintezu kolagena

Vitamin C je jedan od faktora koji učestvuje u sintezi kolagena, proteina koji pomaže u formiranju vezivnog tkiva u koži. Starenjem koža gubi elastičnost jer se proizvodnja kolagena smanjuje. Svakodnevnom upotrebom vitamina C, povećaćete proizvodnju kolagena i usporiti pojavu znakova starenja.

Pomaže kod oštećenja od sunca

Jedan od glavnih uzroka starenja kože je UV zračenje kojem je koža svakodnevno izložena. Izlaganjem kože suncu, stvaraju se slobodni radikali, nestabilni molekuli, koji oštećuju ćelije kože. Vitamin C, kao vrlo moćan antioksidans, stabilizuje ove molekule i sprečava ta oštećenja, te na ovaj način pomaže da se koža regeneriše i održi zdravom. 

Osim UV zraka, do starenja dovode i štetni faktori iz naše okoline i nezdrave navike poput cigareta i industrijski obrađene hrane.

Bitno je napomenti da kreme i serumi sa vitaminom C nisu zamena za zaštitu od sunca jer ne blokira i ne apsorbuju ultraljubičasto zračenje sunca. Tako da su SPF kreme obavezne a kada se kombinuju zajedno daju optimalne efekte.

Posvetljuje kožu i smanjuje hiperpigmentaciju

Tamne mrlje i hiperpigmentacije (pege od sunca, staračke pege i melazma) na licu se formiraju zbog prekomerne proizvodnje melanina, tamnog pigmenta, u nekim delovima kože. Ovu dodatnu proizvodnju melanina može pokrenuti nekoliko stvari, kao što su oštećenje od sunca, trudnoća, uzimanje određenih lekova ili starenje. Tamne fleke mogu se pojaviti i na mestima na kojima su zarasle akne. Vitamin C inhibira sintezu melanina tako što smanjuje aktivnost enzima poznatog kao tirozinaza, što rezultira ujednačenim tenom i blistavijom kožom. Takođe, on pomaže u prirodnom procesu eksfolijacije odnosno proces kojim se odbacuju odumrle ćelije sa površine kože.

Pomaže zarastanje kože

Kada se nanese na ošteđenu kožu, stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, što dovodi do njene brže regeneracije. Osim ovoga, naučno je dokazano da vitamin C povećava apsorpciju gvožđa, koji je neophodan za zarastanje rana.

Pogodan je za sve tipove kože

Vitamin C je jedan od onih  sastojaka koji je pogodan za svaki tip kože, bilo da imate suvu ili masnu kožu. Sa njegovom upotrebom možete početi u ranim dvadesetim godinama. Veoma se lepo i bezbedno kombinuje sa drugim aktivnim sastojcima, osim sa retinolom jer može izazvati iritacije i crvenilo.

Najbolje je početi sa mali koncentracijama vitamina C i postepeno ih povećavati kada se koža privikne na ovaj sastojak. Iako postoje neke dileme medju dermatolozima, preparate sa ovim sastojkom možete koristiti i u jutarnjoj i u večernjoj rutini nege kožem, uz obavezno korištenje SPF krema preko dana.

 

About the author

Kristina Blagojević

Kristina Blagojević

Živi i radi u Novom Sadu. Bavi se pisanjem i kreiranjem sadržaja za društvene mreže i sajtove dok završava tehnološki fakultet. U slobodne vreme isprobava nove beauty proizvode. Zaljubljena u kafu i more. Novinar i autor tekstova Adria Daily Magazina.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.