Društvo IT&Tehnologija Srbija

Kvalitet interneta u Srbiji: Značaj i vidovi konekcije kod nas

Slika: pexels

Kada je u pitanju kvalitet interneta, iskustvo koje je dostupno stanovnicima Srbije se nalazi na međi dve struje, od kojih je jedna globalna, koju odlikuje tehnološki napredak munjevite brzine i u odnosu na koju je Srbija među zemljama koje sporije ulaze u moderne tokove, dok je druga domaća, za čije standarde Srbija beleži značajan napredak u domenu modernih tehnologija. Srbija, jasno je, teži ka tome da postigne kvalitet, bezbednost i brzinu internet mreže kakvu uživaju tehnološki naprednije zemlje, jer se u njenim okvirima takođe ovo ukazuje kao potreba različitih industrija i poslovanja uopšte, kao i svakodnevice gotovo svakog pojedinca.

Koji vidovi konekcije se najčešće koriste?

ADSL internet je u osnovi najpovoljniji, pa prema tome mnogi odlučuju da na ovaj načlin reše pitanje konekcije u okvirima svog doma. Brzina preuzimanja je u skladu sa cenom nešto sporija nego u slučajevima drugih vidova konekcija, a pri tome je brzina preuzimanja veća od brzine postavljanja sadržaja. U pitanju je povezivanje preko telefonske linije, bez remećenja njenog rada, a kao njegovu prednost prepoznajemo bezbednost i prilagođenost potrebama konkretnog korisnika, kao i izostajanje uticaja nepovoljnih vremenskih prilika na stabilnost konekcije. Kablovski internet je u ponudi mnogih operatera i stoga ga ima veliki broj domaćinstava, ali samo u slučaju da se u njihovoj blizini nalaze vodovi za prenos podataka. Ovaj vid konekcije je svakako brži od ADSL interneta, iako ta brzina često zavisi od broja korisnika i njihovih aktivnosti na mreži u određenom trenutku. Optički internet je ranije neretko percipiran kao luksuz, ali zapravo postaje dostupan u svakodnevnoj upotrebi, jer mogućnosti koje on pruža predstavljaju najbolji odgovor na svakodnevne zahteve savremenog života. U ovom slučaju govorimo o najbržoj soluciji, koju takođe odlikuje i bezbednost koja zadovoljava kriterijume za prenos i preuzimanje podataka u okviru državnih instituacija. Ovaj oblik povezivanja je danas prisutan u domaćinstvima i trenutno na našem tržištu ovakvo digitalno iskustvo nude Telenor internet paketi. Hipernet je u ovom kontekstu sjajna solucija, budući da obuhvata fiksni optički internet, digitalnu televiziju i fiksnu telefoniju, tačnije jedno sveobuhvatno rešenje za digitalizaciju prostora u kojem živite i radite.

Brzina interneta u Srbiji u odnosu na svet

Brzina interneta u Srbiji je u odnosu na prošlu godinu značajno napredovala, budući da je 2020. godine prosečna internet brzina kod kas iznosila 24,74 Mbps, dok ove godine beležimo čak 36,59 Mbps. S druge strane, ovaj podatak ne znači mnogo za našu poziciju na globalnom planu po ovom pitanju, budući da smo inicijalno kaskali, a da su ostale zemlje takođe napredovale na ovom planu i da je njihov napredak nešto intenzivniji od našeg. Na globalnoj listi od preko 220 država, Srbija je u periodu od godinu dana, dakle, napredovala za tri pozicije, tačnije sa 65. mesta je stigla na 62. mesto na pomenutoj listi. Ovo nesumnjivo govori u prilog potrebi da se na ovom planu radi više i intenzivnije, ali istovremeno je podatak o napretku ohrabrujuć. U odnosu na istočnoevropski region, prosečna brzina interneta u Srbiji je niža za više od 20% od prosečne brzine na ovom području. Opcija uvođenja fiksnog optičkog interneta tek treba zaista da stekne na popularnosti kod nas, što svakako dovodi do pretpostavke da će doći do izvesnog napretka, odnosno da će ovo uticati na datu statistiku.

Zbog čega je pitanje stabilnosti i brzine interneta važno?

Savremeno doba dovodi do određenih zahteva na planu internet komunikacije, budući da je ovo značajan faktor uspešnosti većine poslovanja, a ujedno ima i neosporiv uticaj na kvalitet života uopšte. Intenzivirana digitalizacija svih segmenata društvenog i poslovnog života dovodi do toga da neometana i stabilna konekcija i velika brzina preuzimanja podataka značajno utiču na sve segmente funkcionisanja pojedinaca i kompanija. Pored toga što kvalitet mreže utiče na ekonomski faktor, nova normalnost, koja je formirana kao posledica globalne pandemije virusa korona, dodatno popularizuje digitalne procese i oni počinju da gube status alternativnih solucija kada su svakodnevne aktivnosti u pitanju, odnosno preuzimaju primat. Pored brzine i stabilnosti, među značajnim zahtevima se izdvajaju i mogućnosti skladištenja velike količine podataka (koje su u vezi sa stabilnošću interneta), kao i sigurnost tih podataka, te ćemo se sve više interesovati za podatke u vezi sa zaštitom na ovom planu. Budući da je virtuelno postojanje postalo gotovo pandan fizičkom na brojnim poljima, jasno je zbog čega je važno baviti se ovom temom.

Iako pozicija Srbije u odnosu na svet kada je u pitanju kvalitet interneta još uvek zahteva ulaganja u napredak ne bi li bila u skladu sa potrebama svojih stanovnika, činjenica je da su mogućnosti značajno šire u odnosu na prethodnu godinu. U zavisnosti od vaših navika i potreba vašeg poslovnog angažmana, raspitajte se kod odabranog operatera u vezi sa ponudom koja takođe odgovara i vašim mogućnostima, a budući da se ovo tržište otvara ka sve boljim solucijama, zasigurno ćete biti u mogućnosti da pronađete rešenje koje će doprineti vašem kvalitetu života i poslovnim uspesima.

About the author

Velibor Živkov

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.