Društvo

Ko su “Lusi” i “Selam”?

Da li znate kada i gde su otkriveni jedni od “novijih” fosilnih ostataka australopitekusa (izumrla vrsta živih bića, koja je vladala svetom pre 1,2 miliona godina (nastala pre četiri miliona godina), a blisko srodna rodu čoveka), roda hominida (vrsta primata (grupa živih bića koja obuhvata lemure, majmune i ljude), koja prema savremenoj nomenklaturi obuhvata čoveka i velike čovekolike majmune (orangutani, gorile i šimpanze))?

Prvi fosili australopitekusa pronađeni su 1925. godine. Ovaj rod, naziv je dobio od svog pronalazača Rejmonda Darta (eng. Raymond Dart). Naziv predstavlja latinsko-grčku složenicu, sastavljenu od latinske reči “australis” (srp. “južno” – zbog nalazišta kod mesta Taung, na severozapadu Južnoafričke Republike) i grček reči “πίθηκος” (srp. “pitekos” – majmun).

Rejmond

Jedni od “novijih” fosila australopitekusa su “Lusi” (eng. “Lucy”, poznat i kao “AL 288-1”) i “Selam” (eng. “Selam”, poznat i kao “DIK 1/1”).

U provinciji Afar (Etiopija) paleontolog sa američkog Arizona Univerziteta, Donald Džohanson (engl. Donald Johanson) započeo je iskopavanja još 1973. godine, u okolini sela Hadar (ovo selo je poznati arheološki lokalitet). Ovde je pronađena individua “AL 129-1”, za koju se smatra da pripada prvim hominidima koji su hodali uspravno. Pred kraj prve sezone iskopavanja, 24. novembra 1974. godine, pored reke Avaš, Don Džohanson je otkrio ostatke hominida “AL 288-1”, koji je dobio nadimak “Lusi” (po, u to vreme, veoma popularnoj pesmi “Bitlsa” (eng. “The Beatles”) – “Lusi na nebu sa dijamantima” (eng. “Lucy in the Sky with Diamonds”)).

Rekonstrukcija fosilnog kostura "Lusi"(Fotografija: Rekonstrukcija fosilnog kostura “Lusi”, “Wikimedia”)

“Lusi” pripada vrsti australopitekus afarensisa. Pronađena je u novembru 1974. godine, a njeni ostaci važe za jedno od najvećih arheoloških otkrića u svetu. Ovo nije ni prvi, ni najstariji fosil (pretpostavlja se da je stara oko 3,2 miliona godina, te da je ona najstariji pronadjeni fosil odrasle žene), ali je među najpotpunijim, budući da je gotovo 40 odsto skeletne građe očuvano. “Lusi” je bila teška oko 27 kilograma, visoka oko metar, dok su zapremine mozga između 375 i 500 kubnih centimetara. Hodala je uspravno, čime je “dokazala” da je čovek prvo prohodao uspravno, pa tek onda razvio veliki mozak.

Rekonstrukcija fosilnog kostura "Lusi" (Meksiko)(Fotografija: Fosilni kostur “Lusi”, Meksiko, “Wikimedia”)

Rekonstrukcija fosilnog kostura "Lusi" (Muzej prirodne istorije u Klivlendu, Ohajo)(Fotografija: Rekonstrukcija fosilnog kostura “Lusi”, Muzej prirodne istorije u Klivlendu (eng. The Cleveland Museum of Natural History), Ohajo, “Wikimedia”)

Rekonstrukcija fosilnog kostura "Lusi" (Frankfurt na Majni)(Fotografija: Rekonstrukcija fosilnog kostura “Lusi”, Frankfurt na Majni, “Wikimedia”)

Donald Džohanson

Selam

Zeresenaj Alemseged

Pored ovih, važna su otkirća i sledećih fosilnih ostataka: “Otisci stopala u Laetoliju”, “AL 200-1”, “AL 129-1”, “STS 5” (poznat i kao “Mrs. Ples” (srp. “Gospođa Ples”)), “STS 14”, “STS 71”, “Taung Child” (srp. “Dete iz Taunga”).

Čarls Darvin

(Fotografija: Herodium (Herodion) – nacionalni park (eng. Herodyon National Park), Judeja, BibleWalks.com)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.