Društvo Srbija

Kandidati ocenjivali proces selekcije u kompanijama

poslovi-infostud-logo-kandidati-sloganRezultati istraživanja „Oceni put do posla“ koje svake godine od 2008. na sajtu Poslovi.infostud.com popunjavaju kandidati koji konkurišu za posao, pokazuju da postoje izvesni pomaci u vezi sa obaveštavanjem kandidata o ishodu konkursa za posao. Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju ostaje među najbolje ocenjenim aspektima u procesu selekcije, dok je brzina procesa selekcije lošije ocenjena u odnosu na prethodne godine.

U istraživanju je ove godine popunjeno 80 423 upitnika, što je za oko 12 000 više u odnosu na prošlu godinu. Pored toga, ocenjeno je znatno više konkursa za posao ( preko 13 000), kao i veći broj pojedinačnih poslodavaca ( gotovo 4 000).

Poslodavci dobili prelaznu ocenu za obaveštavanje o ishodu konkursa

Iako je izostanak povratne informacije o ishodu konkursa, najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije, ipak se oseća izvestan napredak u odnosu na prethodne godine. Prosečna ocena ove godine iznosi 1.6 dok je 2014. iznosila 1.4.

Očigledno je da kompanije postaju svesnije da slanjem povratne informacije u velikoj meri utiču na formiranje stava o sebi i na taj način šalju direktnu poruku kandidatima da li su poželjan poslodavac, kao i koliko pažnje poklanjaju izboru budućih zaposlenih.

Niže ocene za brzinu završetka procesa selekcije i regrutacije

Ono čime su kandidati bili manje zadovoljni ove godine jeste brzina završetka procesa selekcije koja je dobila nižu prosečnu  ocenu 3.35 u odnosu na 3.38 u 2014.godini.

Ostali segmenti procesa selecije kao što su informisanje o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) i način na koji je kompanija zakazala intervju su slično ocenjeni kao i prethodne godina i dobili su prosečnu ocenu 3.45, odnosno 3.80.

Najbolje ocenjen proces selekcije i regrutacije

Kompanije, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su Soprex, Studio Moderna,MERA Software Services d.o.o., Killerspin Services d.o.o.

HR agencije koje su dobile najviše ocene su: Rian & Partners ,TIM Centar d.o.o., HR Partner, Human Capital Solutions Executive Search.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.